Nieuwe kabels voor gevoelige sensoren

Installatie
8 november 2023 | 2 minuten leestijd

Steeds vaker moeten machines en systemen in een netwerk worden opgenomen, wat leidt tot verhoogde eisen op het gebied van elektromagnetische compatibiliteit.

Vooral in industriële installaties waar frequentiegeregelde motoren worden gebruikt, is er een toename van ongewenste stromen op de potentiaalvereffeningskabels of aardingskabels. LAPP is daarom op onderzoek gegaan naar de fysieke koppelingsmechanismen binnen motoraansluitkabels om met een innovatief kabelontwerp te komen. Met als resultaat, een nieuwe, innovatieve EMC-oplossing met zeroCM®-technologie.

In plaats van het EMC-probleem op te lossen via afscherming, heeft LAPP bij de ontwikkeling van de zeroCM®-technologie het hele kabelontwerp van de ÖLFLEX® SERVO FD zeroCM® opnieuw doordacht. Drie fasegeleiders zijn nu symmetrisch gerangschikt en in een binnenlaag gedraaid en één beschermende geleider in een buitenlaag met tegengestelde strengrichting rond de drie fasegeleiders is opgemaakt in een specifieke leglengteverhouding. De isolatie van de geleiders is qua capaciteit geoptimaliseerd en bestaat uit polyethyleen, polypropyleen of een schuimvariant. Tussen de binnenlaag en de buitenlaag zit een scheidingsvlies.

Zeer geschikt voor gevoelige sensoren

De zeroCM®-technologie voorkomt ook dat spanningen op het aardpotentiaal (grondspanning) aan de verbruikerszijde optreden. Vooral bij gebruik van bijvoorbeeld gevoelige sensoren zoals analoge transducers is dit een belangrijke eigenschap.

Gerelateerde artikelen