Nieuwe uitbloeiingsvrije doorstrijkmortel voor baksteengevels

4 januari 2023 | 2 minuten leestijd

Innovatie zit diepgeworteld in de bedrijfsfilosofie van Omnicol. De fabrikant doet al ruim 25 jaar onderzoek naar de rol van metsel- en doorstrijkmortel bij uitbloeiing op bakstenen gevels. Het intensieve ontwikkelingstraject resulteert nu in een gepatenteerde doorstrijkmortel die de kans op gips- en kalkuitbloeiing door de mortel tot nagenoeg 0% reduceert. 
“De CLEARMIX-doorstrijkmortel bevat geen sulfaten waardoor hij geen vergipsing meer kan veroorzaken”, vertelt Felix de Bever, algemeen directeur Omnicol. “Dat noemt men ook wel de secundaire uitbloeiing, die pas tot uiting komt drie tot zeven jaar na oplevering van het gebouw. Daarnaast bevat de CLEARMIX-mortel geen vrije kalk. De primaire kalkuitbloeiing die zich meteen manifesteert tijdens het metselwerk onder koude of vochtige omstandigheden, zal daardoor ook niet meer ontstaan. Met deze mortel zetten we een heel grote stap richting uitbloeiingsvrij metselwerk.”

Langdurig onderzoek

Het ontwikkelingsproces van de uitbloeiingsvrije doorstrijkmortel gaat terug tot 1996. De Bever: “Destijds voerden we samen met TU Delft onderzoek uit naar uitbloeiing bij metsel- en doorstrijkmortel door de positieve ervaringen met de destijds nieuwe techniek van het verlijmen van de keramische baksteen. Vervolgens namen we met Omnicol deel aan een gesubsidieerd onderzoekstraject in samenwerking met de KU Leuven, UGent, Wienerberger, Vandersanden en de Belgische Baksteenfederatie. Aansluitend hebben we, in nauwe samenwerking en partnerschap met Wienerberger, de scope gewijzigd en verbreed met als resultaat de gepatenteerde uitvinding CLEARMIX, een uitbloeiingsvrije doorstrijkmortel die we vandaag voorstellen aan de bouwsector.”

Doorstrijkmortel met nieuwe samenstelling

Doorstrijken is een intussen ingeburgerde techniek in de bouwsector waarmee de verwerker met dezelfde mortel de steen lijmt en opvoegt. “Deze techniek laat voegdiktes toe vanaf 8 millimeter met verschillende afwerkingsmogelijkheden en kleurenopties”, stelt Bruno Roten, directeur Omnicol Belgium. “Voor de verwerker op de bouw verandert er niets, het innovatieve aspect van het product schuilt in de samenstelling die uitbloeiing voorkomt. Doorstrijken is bovendien efficiënt en kosteneffectief.”

Met CLEARMIX-doorstrijkmortel geeft Omnicol architecten en opdrachtgevers de kans om het risico op uitbloeiing uit de mortel te vermijden. Dat risico is tot 0% te reduceren met een doordachte selectie van andere uitbloeiingsvrije gevelmaterialen. Op die manier blijft het gevelaanzicht ongeschonden, ook jaren na de oplevering van het gebouw.

Gerelateerde artikelen