Nog meer daglicht met nieuw platdakraam zonder tussenstijlen

19 maart 2019 | 4 minuten leestijd

Illumy is – met een oppervlak tot bijna 12 m2 – het grootste platdakraam voor woningen, en dus ook de grootste bron van daglicht in zijn soort. De nieuwe versie van Illumy kan bogen op nog meer licht en een strakker design, dankzij de grote glasplaten uit één stuk van Crystall HR++ triple glas. Anneke van Gurp van Luxlight: “Het gaat er ons om zoveel mogelijk daglicht binnenhalen, want daglicht is gezond. Daarom hebben we deze grote platdakramen ontwikkeld zonder stijlen of verstoringen in het glas.”

Geen zonwerend folie

Het Illumy platdakraam is prefab beschikbaar in drie verschillende uitvoeringen. Illumy Design is een platdakraam dat strak in het dakvlak past en mooi aansluit bij moderne en traditionele woningbouw. Het heeft grote glasvlakken zonder verstorende tussenstijlen, een hellingshoek van 5 graden en Crystall HR++ triple glas. “Het Crystall HR++ triple glas laat kleurecht en natuurlijk licht binnen. Het glas is goed isolerend en er zit geen zonwerend folie in. Zo bespaar je energie in de winter als de zon schijnt en warmte binnen kan komen. In de zomer kun je juist zonwering gebruiken. Dat zit aan de buitenkant, want op die manier hou je de warmte buiten en hoef je minder te koelen,” zegt Van Gurp.

Energiezuinig genieten van licht

De andere varianten zijn uitgerust met enkele extra`s. Illumy Energy heeft namelijk ook nog een Verosol plisségordijn. Van Gurp: “Met het plissédoek kan je in de zomer hinderlijke zonnestralen buitenhouden, maar komt er nog steeds een mooi diffuus licht binnen. Als je het dicht doet, ontstaat er een stilstaande laag lucht tussen het plissédoek en het raam. In de winter kan je hiermee een isolerende laag creëren dat weer zorgt voor een extra energiebesparing.” Dat maakt maakt Illumy zelfs geschikt voor passief bouwen (Uw-waarde vanaf 0,59 W/m2K). Illumy Day & Night is ook nog uitgerust met een geïntegreerde ledverlichting. Deze ledverlichting is bij te sturen van cool naar warm white. “Op donkere dagen is cool white fijn om de dagen lichter en aangenamer te maken, `s avonds gebruik je liever warm white om meer sfeer in de leefruimte te creëren. Eigenlijk heb je hiermee een hele grote daglichtlamp.” Illumy is inbraakwerend volgens de Europese norm EN1627 RC2, voorzien van SKG-keurmerk en het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Voor alle daken wat wils

Alle Illumy platdakramen zijn verkrijgbaar in drie modellen én in zes standaardmaten, van 2 tot 12 m2. Het lessenaarsdak tegen muur wordt op een uitbouw geplaatst tegen de bestaande buitenmuur waardoor de bestaande daglichtinval vergelijkbaar is als voorheen. Het vrijstaande lessenaarsdak is vrij te positioneren op het plat dak zodat het daglicht binnenkomt daar waar het gewenst is. Het zadeldak tenslotte, is een vrijstaand raam in een tentvorm, met als resultaat een symmetrische uitstraling. Door de grotere afmetingen wordt er een optisch ruimtelijker effect gecreëerd en beleefd.

Bouwer ontzorgen

De vernieuwde Illumy is net geïntroduceerd op de markt en positief ontvangen. Van Gurp: “Men is vooral blij dat de tussenstijlen eruit zijn gehaald. Hierdoor heb je bijna geen idee dat er nog een glasplaat tussen buiten en binnen zit. Ook de energie- en isolatiewaarde wordt als belangrijk ervaren. Daarnaast proberen we de bouwer te ontzorgen, dit houdt in dat we produceren, leveren én monteren. Dit doen we allemaal in eigen beheer. Daarmee creëer je snelheid en verminder je faalkosten; daar zijn aannemers bij gebaat. Het enige dat de aannemer hoeft te doen, is een uitsparing in het dak te maken.”

Het Luxlight platdakraam op de BouwBeurs 2019.

Gerelateerde artikelen