Opladen 2.0: bye bye traditioneel stopcontact?

9 maart 2015 | 2 minuten leestijd

Het mag dan misschien niet heel high tech zijn; het laden van de telefoon door een oplader in het stopcontact te steken is nog altijd de populairste manier. Het nadeel hiervan is dat er maar één oplader in het stopcontact past en er dus maar één telefoon – of tablet, telefoon, elektrische tandenborstel – opgeladen wordt. De Japanse firma MetaPhys brengt hier met de Node Power Outlet verandering in.

Meerdere stekkers

Dit ietwat futuristische stopcontact mét ingebouwde ledverlichting rekent af met de gebruikelijke gaatjes en heeft twee ringen om de oplader in te steken. Grootste pluspunt van deze ringen is dat er meerdere stekkers tegelijk in kunnen. Doordat de ringen rond zijn, maakt het bovendien niet uit hoe de stekker wordt geplaatst; het is niet nodig om te zoeken naar de juiste positie (zie afbeelding).

Vijf apparaten tegelijk laden

Nog een innovatieve manier om de elektrische apparaten in huis op te laden is met de FlexCharger. Dit apparaat kan maar liefst vijf apparaten tegelijkertijd laden. Maar het apparaat kan meer; zo heeft de FlexCharger ook een Wi-Fi Repeater, waarmee het Wi-Fi signaal versterkt wordt. Daarnaast is het mogelijk om apparaten draadloos te laden door ze enkel in de FlexCharger te ‘steken’.

Meubels als opladers

Ook Ikea stort zich op deze trend. De meubelgigant brengt tafels en lampen op de markt, waarmee consumenten draadloos hun smartphone of tablet kunnen opladen. Het enige wat ze hiervoor hoeven te doen, is simpelweg hun gadget neer te leggen. De apparaten laden zichzelf op dankzij het Qi-systeem, wat veel smartphones ondersteunen. Vanaf 15 april liggen de Wireless Charging-meubels in de winkel; ook in Nederland.

Deze uitvindingen betekenen zeker niet het einde van het traditionele stopcontact, aangezien voor zowel de FlexCharger als de lampen van Ikea een stopcontact nodig is. Maar we kunnen het er in ieder geval wél met minder af.

Gerelateerde artikelen