Opslaan CO2 onder Noordzee mag; bouwbranche juicht

Bouw
17 augustus 2023 | 2 minuten leestijd

De Raad van State heeft goedkeuring gegeven aan het project Porthos, waarbij CO2 via pijpleidingen vanuit de Rotterdamse haven wordt opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee . De hoogste bestuursrechter erkent dat sprake is van belastende stikstofuitstoot, maar die is “tijdelijk en beperkt en heeft geen grote gevolgen voor natuurgebieden”. Het is een opsteker voor het bedrijfsleven dat stelt dat de CO2-doelen nu makkelijker gehaald kunnen worden.

Met de uitspraak van de Raad van State, die oordeelt dat het CO2-opslagproject Porthos kan doorgaan, is een belangrijke horde genomen om de klimaatdoelstellingen te halen. Dat stellen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie. Bouwend Nederland noemt het een “positieve ontwikkeling” dat er meer duidelijkheid komt over bouwprojecten.

Als het aan de organisaties ligt, draait klimaatbeleid “om één ding: uitvoeren, uitvoeren, uitvoeren”. De maatregelen om de doelen te behalen zijn bekend. “We zitten nu in de fase van doen. Bedrijven staan in de startblokken om hier zo snel mogelijk werk van te maken”, reageren VNO-NCW en MKB-Nederland in een verklaring.

Meer vertrouwen

De uitspraak schept ook duidelijkheid voor de bouwsector, zegt voorzitter van branchevereniging Koninklijke Bouwend Nederland Arno Visser. En hij hoopt dat dit tot meer vertrouwen bij investeerders leidt en een toename van de bouwproductie. “Investeringen zijn hard nodig om de natuur te herstellen, het oplopende woningtekort terug te dringen, nieuwe infrastructuur aan te kunnen leggen en klimaatdoelen te halen”, aldus Visser.

Een eerdere tussentijdse uitspraak zat de bouw van de CO2-leiding naar lege gasvelden wel dwars. Toen verklaarde de Raad van State dat een vrijstelling voor de bouwfase van het project illegaal was. Die vrijstelling regelde dat de tijdelijke uitstoot van stikstof bij bouwprojecten niet beoordeeld hoefden te worden. Het negatieve oordeel zorgde daarmee ook direct voor problemen bij veel andere bouwprojecten.

Gerelateerde artikelen