OSRAM maakt de meest efficiënte LED lamp ter wereld!

1 april 2014 | 2 minuten leestijd

Deze record brekende lichtbron, is ontwikkeld door een centrale onderzoeksafdeling in samenwerking met de optische halfgeleider en lamp business units van OSRAM. “Dit onderzoekssucces betekent weer een andere innovatiepush met LED`s en is gebaseerd op onze strategische positie als integraal lichtexpert,”verklaart Peter Laier, OSRAM`s Chief Technology Officer verantwoordelijk voor algemene verlichting bij OSRAM en lid van de Raad van Bestuur.

De lamp, welke op Light+ Building 2014 wordt gepresenteerd, bereikt een bijna ongeëvenaard rendement van 215 lumen per watt en produceert net zoveel licht (lumen) als de huidige fluorescentie- of LED tubes, maar dan met slechts de helft van het stroomverbruik (watt). In tegenstelling tot de onderzoeksmodellen tot nu toe, heeft de lamp met een lengte van 1,20 meter dezelfde lengte als traditionele fluorescentielampen. De piekefficiëntie wordt zowel bij warm en koel wit licht bereikt.

Dit record is gebaseerd op een combinatie van hoog efficiënte rode LED chips en groenwitte OSRAM LED`s, welke een speciaal ontwikkeld, maar productie gerelateerd, fosfor bevat. Ook worden materialen met maximale reflectiefactoren gebruikt net als een innovatieve, geïntegreerde optiek voor het minimaliseren van absorptie. De lamp werkt met een speciaal hiervoor ontwikkeld voorschakelapparaat met een rendement van 95%. Het demonstratiemodel straalt 3900 lumen warmwit licht (3000K) en bereikt een zeer goede kleurweergave-index (CRI 90)

Deze nieuwe vormen van technologie zullen stap voor stap in de productontwikkeling bij OSRAM worden geïntegreerd en het bedrijf verwacht vanaf 2015 productseries met deze vormen van technologie.

Gerelateerde artikelen