Overspanningsbeveiliging kan schade bliksem voorkomen

Volgens ABB is een overspanningsbeveiliging geen overbodige luxe en dat terwijl meer dan de helft van de Nederlanders geen idee heeft waar een zo`n apparaat precies voor dient laat staan weet of er één in hun huis aanwezig is, blijkt uit onderzoek van Bouwkennis dat in opdracht van ABB werd uitgevoerd.

Apparatuur overbelast

Zij interviewden Johan van Dijk uit Zwolle die zendamateur is en om die reden veel apparatuur op zijn dak heeft. Van Dijk is geen onbekende op het gebeid van elektrische installaties. Toen de bliksem bij hem insloeg, ging het behoorlijk mis toen de bliksem hem verraste. “Normaal gesproken ontkoppel ik alles wanneer er onweer aankomt, maar dat wist ik nu dus niet.” Een van zijn antennes werd getroffen door de bliksem sloeg en via de coaxkabel liep de spanning naar de apparatuur. “Eigenlijk bleek alles stuk wat op de een of andere manier was aangesloten.” Ook enkele andere apparaten die op het net was aangesloten, bleken getroffen. Zelfs de buren moesten er aan geloven doordat de bliksem ook het aardnet in trok. Bij veel buren werkten de thermostaatregelaars niet meer. “In het hele blok, en zelfs nog een paar straten verder, was de aardlekschakelaar omgegaan.”

Wil je meer weten over de producten van ABB, bekijk dan de profielpagina.  

Overspanningsbeveiliging voorkomt schade

ABB pleit in zulke situaties voor een overspanningsbeveiliging: “Een correct geïnstalleerde overspanningsbeveiliging had de schade bij Johans buren kunnen voorkomen.” Wanneer de spanning boven de 230 volt uitkomt, `blokkeert` het apparaat de spanning “Het beste is om zo`n overspanningsbeveiliging in te bouwen in de meterkast. Beveiligingen via stopcontacten en stekkerblokken volstaan niet bij een inslag.” Via speciale tests kan worden gecheckt of de meterkast veilig is.

Bliksem heeft grote gevolgen

Bliksem heeft een grote impact. Zelfs wanneer de inslag zo`n twee kilometer verder op is, kan de inductie schade aanbrengen. De spanning kan daarbij oplopen tot 100 miljoen volt. De meeste apparaten kunnen maximaal 230 volt aan. Daardoor is het niet gek om te bedenken dat veel branden die door bliksem worden veroorzaakt in de elektrische installatie ontstaan.