‘Stap nú over naar baan in techniek of bouw!’

Bouw
Installatie
11 september 2023 | 3 minuten leestijd

De combinatie van lage werkloosheid, de huidige recessie en economische uitdagingen creëert het “ideale moment” om over te schakelen naar een baan met meer toekomstperspectief. Volgens uitzendconcern Randstad wordt een keuze voor een baan die bestand is tegen toekomstige veranderingen steeds belangrijker, omdat de werkloosheid naar verwachting zal toenemen als gevolg van de huidige economische omstandigheden.

De vraag naar gespecialiseerde vakmensen blijft hoog, voornamelijk vanwege de energietransitie en andere maatschappelijke uitdagingen. Randstad merkt op dat er in veel sectoren een “problematisch” tekort aan personeel is, zoals in het onderwijs, de bouw en de techniek. Dit creëert juist kansen voor mensen om in te stappen, volgens het uitzendbedrijf.

Timmermannen

Een concreet voorbeeld dat Randstad noemt, is het feit dat het aantal vacatures voor timmermannen dit jaar met 26 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar, wat de grootste toename in vacatures op beroepsniveau is. Ook in de technische sector is er over het algemeen veel vraag naar personeel, met een stijging van 11 procent in het aantal openstaande vacatures op jaarbasis.

Tegelijkertijd merkt Randstad op dat het aantal mensen dat van baan wisselt juist afneemt. Dit is begrijpelijk gezien de economische onzekerheid, maar volgens de topman van Randstad Nederland, Werner Klaassen, is dit een vorm van “schijnveiligheid”. Hij stelt dat banen zullen verdwijnen door een afnemende vraag en automatisering, iets wat plotseling in een stroomversnelling kan raken.

Juist in sectoren waar momenteel een tekort aan personeel is, zijn er goede vooruitzichten voor de toekomst. “Beroepen zoals die in de logistiek, techniek, kinderopvang en onderwijs zijn bestand tegen automatisering en worden alleen maar veelbelovender,” betoogt Klaassen. “Deze tijd moedigt werknemers aan om daadwerkelijk te gaan voor hun ideale baan met toekomstige carrièreperspectieven.”

Uit eerder onderzoek van Randstad blijkt dat ongeveer 24 procent van de werknemers overweegt of heeft overwogen om over te stappen naar een sector waar een tekort aan personeel is. Mannen overwegen dit iets vaker dan vrouwen (25 procent versus 20 procent). Het uitzendbedrijf merkt echter op dat vrouwen vaak al in sectoren werken waar een tekort aan personeel is, zoals de zorg of kinderopvang. Respondenten geven aan dat een daadwerkelijke carrièreswitch wordt belemmerd door een gebrek aan opleiding en training. Randstad suggereert daarom dat leer-werktrajecten kunnen helpen.

Multi-inzetbaar

Natascha van der Laan-Meurs, Manager Randstad Vakopleidingen: “Vaak kunnen werknemers sneller dan ze denken aan de slag in een andere sector, aangezien veel vaardigheden multi-inzetbaar zijn. Bij Randstad zetten we daarom vol in op omscholing en werk-leertrajecten. Hierbij kan talent soms zelf meteen aan de slag in een ander werkveld en leren zij ondertussen de juiste vaardigheden binnen een opleiding of tijdens het werk”.

Omscholen en werk-leertrajecten

In totaal heeft Randstad 3000 openstaande vacatures voor praktische beroepen waarin de focus ligt op werken met je handen. Randstad zet naast werving en bemiddeling vol in op het omscholen van talent en het aanbieden van werk-leertrajecten in bijvoorbeeld de kinderopvang, de techniek en logistiek. De hr-dienstverlener heeft in 2022 ruim 2350 talenten succesvol via werk-leertrajecten begeleid naar een baan in een krapte sector. Sinds juni voert Randstad de campagne ‘Als je slim bent, werk je met je handen’ om vakmanschap te (her)waarderen en in de spotlights te zetten.

Gerelateerde artikelen