Prefab betonwanden met volledig afgewerkte keramische gevel dankzij samenwerking Spaansen en Vandersanden

4 januari 2023 | 3 minuten leestijd

Voortaan kan Spaansen gevels compleet afgewerkt met keramische baksteenstrips leveren. Deze totaaloplossing krijgt de naam “Gevelklaar” en is mede mogelijk gemaakt door het RoboBrick systeem van Vandersanden. Deze samenwerking is het fundament voor een intensief innovatietraject van beide familiebedrijven. De feedback, kennis en ervaring van trouwe klanten zijn hierbij van essentieel belang.

Binnen de nieuwbouw woningmarkt ligt de nadruk op een snelle, eenvoudige en efficiënte realisatie van bouwprojecten. Daarbij kijken aannemers en opdrachtgevers steeds vaker in de richting van prefabconstructies omdat deze een enorme tijdswinst bieden. Spaansen levert al jaren casco`s van beton, voorzien van kozijnen, elektra en instortvoorzieningen. Eenmaal op de bouwlocatie, worden deze casco`s in rap tempo gemonteerd.

Spaansen gaat nu nog een stap verder: in samenwerking met Vandersanden kan Spaansen voortaan keramisch afgewerkte gevels toevoegen aan het bestaande beton casco. Ze gebruiken hiervoor het door Vandersanden ontwikkelde RoboBrick systeem om de steenstrips – eveneens van Vandersanden –  te verlijmen op de isolatie van de betonnen wanden. Beide bedrijven hebben zich geëngageerd tot een garantie van maar liefst twintig jaar op de hechting van steenstrips op de isolatie van deze wanden.

Kwalitatief hoogwaardige en duurzame totaaloplossing 

De voordelen van deze innovatieve totaaloplossing zijn legio. De doorlooptijd van de bouw wordt aanzienlijk ingekort en ook de kosten en de CO2-uitstoot worden sterk gereduceerd. Doordat de buitenschil van de woning in een mum van tijd volledig gemonteerd kan worden, zijn er minder aanvoer van bouwmaterialen noodzakelijk waardoor de handelingen en transportbewegingen op de bouwplaats afnemen. Daar komt bij dat het gebruik van steenstrips, in plaats van een volle baksteen, een besparing aan grondstoffen en energie oplevert van maar liefst 60 procent. De steenstrips die worden gebruikt hebben immers een breedte van 2 cm, terwijl een traditionele gevelsteen 10 cm breed is. Met hetzelfde verbruik, kan er een groter geveloppervlak bekleed worden.

Deze nieuwe oplossing van Spaansen, waar Vandersanden haar schouders mee heeft ondergezet, is het resultaat van een intensief innovatietraject van beide familiebedrijven. Bij de ontwikkeling heeft men steeds de bevindingen en feedback van trouwe klanten ter harte genomen. 

Het door Vandersanden ontwikkelde Robobrick systeem is vertaald naar de specifieke wensen van Spaansen en wordt momenteel bij Spaansen in een nieuwe productiehal geplaatst. Het gehele productieproces van de prefab gevelsystemen vindt in Harlingen plaats

Gerelateerde artikelen