5 prefab fabrikanten voor de bouw

Bouw
2 november 2023 | 5 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

Houtskeletbouw, CO2-arme betonelementen, staalconstructies, kant-en-klare kelders, of (zorg)woningen die helemaal compleet worden opgeleverd en nagenoeg overal zijn te plaatsen. Er is tegenwoordig enorm veel mogelijk op het gebied van prefab. We kijken naar vijf verschillende fabrikanten en toepassingen.

Houtskeletbouw

Voor prefab houtskeletbouw inclusief vloer, dak en wanden kun je terecht bij Prefab BV. Daarnaast kunnen elementen als dakconstructies, gevels, vloeren en scheidingswanden ook los geproduceerd en afgenomen worden. De productie vindt plaats in een eigen timmerfabriek, centraal gelegen langs de A15 bij Dodewaard. Vanaf hier worden de bouwelementen helemaal compleet op de bouwplaats afgeleverd en is het alleen nog een kwestie van plaatsen en monteren.

Prefab lijkt misschien een kant-en-klaar product maar is dat zeker niet. Nagenoeg alle houtenskeletconstructies worden op maat gemaakt, waarbij via software nauwkeurig de vorm van de constructie berekend wordt. Ook worden er foutcontroles uitgevoerd, simulaties gedaan om de constructiesterkte te testen en er wordt gecontroleerd of de constructie voldoet aan alle veiligheidseisen. Op die manier moet elk element perfect passen op de bouwplaats en komt tijdens de montage niemand voor verassingen te staan. Het transport naar de bouwplaats gebeurt rechtstreeks vanaf de fabriek, via transportbedrijven gespecialiseerd in het vervoer van exceptionele en grote vrachten.

Groen beton

Voorbij Prefab is een prefab betonfabriek gevestigd in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Dankzij de samen met een ingenieursbureau ontwikkelde CO2-arme betonmengsels, is deze fabriek inmiddels koploper in CO2-arm beton. Momenteel wordt gemiddeld 44% CO2 bespaard en dat bij gelijkblijvende productiecapaciteit en prijs vergeleken met traditionele betonmengsels. Het doel is om in 2030 zelfs volledig CO2-neutraal beton te produceren.

De betonfabriek is in hoge mate gerobotiseerd en volledig gedigitaliseerd. Er worden betonproducten gemaakt voor de prefab woningbouw en er vindt prefab maatwerk plaats voor de industrie. De fabriek wil onder andere hoogwaardige betaalbare woningen aanbieden, zoals de zogeheten Groene Voorbij Casco’s. Voor de industrie wordt zowel gewerkt met schoonbeton als zwaarbeton. De op maat gemaakte producten worden tot op de millimeter nauwkeurig geproduceerd.

Met BIM als bron worden de robots in de fabriek aangestuurd, waardoor per dag acht casco’s geproduceerd kunnen worden. Ook het isoleren is gerobotiseerd, waardoor dit niet meer op de bouwplaats hoeft te gebeuren. PIR-isolatie wordt direct na het storten via pluggen aan het beton verankerd, waarbij maar liefst 96% van de isolatieplaat wordt gebruikt. Het restafval wordt zoveel mogelijk hergebruikt in de fabriek.

Staalframebouw

Met staalframebouw kan ijzersterk en duurzaam worden gebouwd met een minimale bouwtijd. De engineers van C3 Staalframebouw ontwerpen de constructies zelf en reken alles zorgvuldig door. Alle onderdelen worden per casco vooraf op maat gemaakt. Groot voordeel van staal is dat het materiaal zeer maatvast is en ongevoelig voor weersinvloeden. Daardoor is het snel en eenvoudig te monteren in alle omstandigheden. Uiteraard voldoet het ook aan alle bouwfysische eisen en normen, het is geluids- en brandwerend, zeer goed isolerend en aardbevingsbestendig.

Door samen te werken met architecten, aannemers, leveranciers en opdrachtgevers en door gebruik te maken via 3D-modellen, standaardisering en LEGOlisering, kan onder andere de woningnood op een duurzame manier worden aangepakt terwijl nieuwbouw betaalbaar blijft. Dankzij het gebruik van staal kunnen onder andere grotere overspanningen gerealiseerd worden en zijn leidingdoorvoeren mogelijk zonder dat dit ten koste gaat van de sterkte. Staal zorgt voor een grote ontwerpvrijheid en nagenoeg elke vorm is ermee mogelijk.

Kelders en betonelementen

Van den Berg Beton maakt waterdichte betonnen kelders die tot wel vijftien meter lang kunnen zijn. Voor prefab maatwerkkelders zijn allerlei toepassingen te bedenken, dus de gebruiker kan dit op geheel eigen wijze invullen. Een kelder geeft immers veel extra ruimte die onder andere te gebruiken is als technische ruimte, hobbyruimte, opslagruimte, wijnkelder, of is in te richten als extra kamer of werkplek.

Plaatsing van de kelder kan behalve ondergronds ook bovengronds plaatsvinden. Zoals ondergronds voor een nieuw te bouwen woning of een later te plaatsen aanbouw of uitbouw. Deze kelder kan open zijn of een deksel hebben, waardoor het onderdeel kan zijn van de vloer van de begane grond. Denk bij bovengronds aan zoiets als faciliteiten voor op een (recreatie)terrein.

Behalve voor kelders kun je hier ook terecht voor prefab betonelementen en dat in verschillende kleuren, afmetingen, vormen en structuren. Zoals betonplaten, bordessen, dorpels, kolommen, galerijplaten, trappen, lateien en liftputten.

Kant-en-klare woning

Het bedrijf Starline bouwt duurzame, comfortabele prefab woningen tot 200 vierkante meter en die in de eigen fabriek helemaal compleet worden uitgevoerd. Denk aan CO2 en stikstofarme reguliere woningen, een mantelzorgwoning, recreatiewoning, of een tiny house. Een kant-en-klare mantelzorgwoning kan een aanleunwoning zijn, maar ook een vrijstaande en verplaatsbare woning die in bijvoorbeeld een achtertuin wordt geplaatst. Deze mantelzorgwoning kan enkele tientallen centimeter worden ingegraven voor een drempelloze oplevering.

Plaatsing van een prefab woning kan op een stroken fundering of op stelconplaten en dat op elk gewenste kavel zoals bouwgrond, pachtgrond, of recreatiegrond. De buitenbekleding van de prefab woning bestaat naar keuze uit hout, kunststof, steni, of stucwerk. Andere opties waaruit te kiezen valt zijn openslaande deuren of een schuifpui. vloerverwarming of radiatoren, een ligbad, inloopdouche, of whirlpool en behalve een CV-ketel is een warmtepomp in combinatie met voldoende zonnepanelen mogelijk.

Gerelateerde artikelen