Prefab groot voordeel voor installatie

Installatie
13 oktober 2023 | 3 minuten leestijd

Prefabben wordt vooral geassocieerd met de bouw, maar in de installatietechniek is het ook niet meer weg te denken. Het grote voordeel van prefab is dat het enorm efficiënt is.

Veel installatiebedrijven houden zich met prefab bezig. Ze doen het zelf, of ze laten onderdelen op maat voorbereiden door leveranciers en groothandelaren. Naast de grote efficiëntie zijn er financiële en logistieke voordelen. En omdat het allemaal maatwerk is, worden er minder fouten gemaakt en gaan de faalkosten dus naar beneden.

Voormontage

Alles wat je van tevoren kunt doen, scheelt tijd op de klus zelf. Al is het maar het verwijderen van de kartonnen verpakkingen van onderdelen. Prefabben gaat verder, het is op z`n minst een eenvoudig stukje voormontage. Neem het vooraf monteren van de aansluitmaterialen bij radiatoren. Ook de cv-leiding kan vooraf op de goede maat worden gesneden en alvast worden voorzien van de fittingen. Bij een omvangrijk nieuwbouwproject betekent dat een enorme tijdsbesparing, want de radiator hoeft alleen maar op de juiste plek gemonteerd te worden. Het aansluiten is dan zo voor elkaar.

Eén unit

Een voorbeeld van een ingewikkeldere vorm van prefab is een complete skid voor de warmtepomp met alle toebehoren zoals de omvormers, appendages, meters en de balansventilatie. Door dat allemaal in één unit onder te brengen, is het een kwestie van op z`n plek hijsen in de ruwbouwfase en in een latere fase aansluiten. In nieuwbouwprojecten wordt dit al heel veel toegepast, maar het kan ook bij renovatie. 

Sanitair

Nog een klus die alvast gemakkelijk en snel gedaan kan worden in de werkplaats: de wastafels monteren. Veel kan vooraf gedaan worden, zoals het bevestigen van de kranen en de sifons. Idem voor de douchefaciliteiten; onderdelen zoals de thermostaatkraan, de glijstang met handdouche kunnen allemaal al gemonteerd waarna het als één systeem op locatie terecht komt en alleen maar hoeft te worden aangesloten. Voor de riolering kunnen op basis van de tekening alvast de afvoersets worden geprefabt, inclusief alle aansluitingen, bochtenwerk en afschot. Het vervoer van dit soort geprefabte onderdelen is wel een punt van aandacht natuurlijk. Wastafels van keramiek zijn kwetsbaar en moeten daarom goed ingepakt voor transport. Bij riooldelen is het zaak om niet te grote lengtes te willen voorbereiden. Beter wat korte einden op locatie koppelen, dan onderweg risico lopen.

Kunst

Een mooie ontwikkeling op het gebied van prefab is dat de meterkast bij nieuwbouw vaak als eerste geïnstalleerd wordt. Stroom op locatie zorgt ervoor dat de bouw veiliger en sneller kan verlopen.
Heel veel installatie-onderdelen kunnen dus vooraf worden gemonteerd, om vervolgens op de uiteindelijke locatie aangesloten te worden. Voorwaarde voor prefabben is dat de maatvoering heel nauwkeurig is. Als op de bouw toch nog dingen zouden moeten worden aangepast, is de tijdwinst onmiddellijk weg. Er zijn installateurs, leveranciers en fabrikanten die prefab haast tot een kunst hebben verheven. Zij zijn een groot voorbeeld voor partijen die nu misschien nog niet zover zijn, maar die de voordelen van prefab inmiddels wel zien. Met de grote uitdaging van het installeren van vele warmtepompen is de verwachting dat prefab een nóg grotere rol gaat spelen in de nabije toekomst.  

Gerelateerde artikelen