Prefab sanitair

5 augustus 2019 | 3 minuten leestijd

Er komt steeds meer nadruk te liggen op snel en efficiënt bouwen. Dat heeft te maken met de grote vraag naar nieuwbouw en met het tekort aan personeel. Prefab is daarbij een praktische oplossing en het is in bijna alle onderdelen van de bouw toe te passen. Prefab sanitair is er voor allerlei doeleinden. Het begon als snelle inbouwoptie voor hotels, vakantiehuisjes, studentenhuisvesting et cetera, maar is nu `volwassen` geworden en wordt steeds vaker in de woningbouw geïnstalleerd.

Installaties geïntegreerd 

Sanitair kan als kant-en-klare eenheden geprefabriceerd worden. Zo`n eenheid bestaat dan vaak uit een douche met toilet, compleet met al het leidingwerk, maar ook voorzien van kranen, een spiegel en verlichting. Bij prefab sanitair zijn de installaties geïntegreerd. De leidingen zijn weggewerkt in de wanden, net als meestal het reservoir voor het zwevende toilet. Als de unit op locatie is aangekomen, hoeven de waterleidingen, riolering en elektra alleen nog maar aangesloten te worden. Daarna kan de badkamer in gebruik worden genomen.

Personeels- en faalkosten

In een nieuwbouwproject kan door middel van prefab een heel huizenblok op één dag van complete badkamers voorzien worden. Dat scheelt bouwtijd en personeelskosten. Ook logistiek is het interessant, want de unit wordt in z`n geheel op locatie afgeleverd en op z`n plaats gezet/gehesen. Dat betekent dat er geen los sanitair, tegels etc. naar de woningen hoeft te worden gebracht en dat er niets over de trap of via de steiger naar boven hoeft. De bouwmaterialen voor de badkamer hoeven ook niet meer in de opslag totdat ze nodig zijn. Het prefab sanitair kan geïnstalleerd op het moment dat de woning daar qua planning klaar voor is. Bij het installeren kan niets mis gaan, want in de fabriek is alles tot in detail voorbereid. Zo zijn de leidingen met een hogedruktest gecontroleerd zodat ze gegarandeerd dicht en dus veilig zijn. Alleen het aansluiten moet nog gebeuren. Dat betekent dat de faalkosten ook omlaag gaan.

Levensloopbestendig

In de woningbouw geven corporaties vaak de voorkeur aan prefab sanitair. Het type en de uitvoering van bijvoorbeeld een badkamer hangt af van een aantal factoren. Comfort, doelgroep, duurzaamheid, energieverbruik, onderhoudsgemak, en kosten spelen mee. De corporatie kan ook keuzes maken die betrekking hebben op levensloopbestendig wonen. Bij levensloopbestendig wonen kan in de badkamer domotica worden geïnstalleerd die de watertemperatuur, het licht en de ventilatie eenvoudig regelen. En ook dat kan allemaal geprefabriceerd worden. 

Circulariteit

Aanbieders van prefab sanitair houden bij het produceren van dergelijke units vaak rekening met circulariteit. De onderdelen of de materialen zijn dan gemakkelijk opnieuw te gebruiken of te recyclen. Een badkamerunit kan in z`n geheel een tweede leven krijgen nadat hij intensief is schoongemaakt en van een nieuwe coating is voorzien. Onderdelen die niet meer voldoen worden vervangen. Is de prefab badkamer echt afgeschreven, dan kan het  basismateriaal – meestal een mengsel van glasvezel en polyester composiet – dienen als basisgrondstof voor nieuwe producten. Prefab is niet meer weg te denken uit de bouw, en sanitair is daarvan een belangrijk onderdeel. 

Gerelateerde artikelen