Prins Carlos wil één overkoepelende organisatie voor zonne-energiekennis

17 november 2014 | 2 minuten leestijd

Prins Carlos de Bourbon de Parme pleit voor meer samenwerking op het gebied van zonne-energie. In aanloop naar de SunDay op 19 november – het grootste jaarlijkse zonne-energiecongres van Nederland – ziet de prins graag dat er één overkoepelend orgaan voor kennis rond zonne-energie komt.

 

De groei van zonnestroom is groter en sneller dan verwacht in Nederland. Dit brengt de grens van de grid parity – het moment waar zonnestroom even duur is als grijze stroom – naderbij. Dat betekent dat zonne-energie straks niet alleen binnen het bereik van de consument is, maar ook aantrekkelijker wordt voor het grootbedrijf. Voor de bouw wordt zonne-energie bovendien een briljante werkgever met veel werkgelegenheid in het vooruitzicht.

 

Als directeur van het Institute for Sustainable Innovation & Development (NSID)  pleit de prins ervoor om deze versnelling vooral vast te houden, maar ook te zorgen voor een overkoepelende organisatie, die helpt kennis over zonne-energie te bundelen en te delen. Er moet meer energie gestopt worden in de constructieve vergroting van de kennis en kunde. Een orgaan waar overstijgend werken in het belang van de bedrijven belangrijk is, maar ook gedacht wordt aan andere ketenpartijen.

 

Met dit overkoepelende orgaan kan ook de politieke lobby versnellend werken. Want de enige manier om aan de negatieve invloed van de politiek te ontkomen, is vooruitlopen. Zodanig dat de politiek wel achter je aan moet rennen. Wat daarbij helpt is als de lobby van zonne-energie gecontinueerd wordt. Samenwerking met alle betrokken partijen in één overkoepelend orgaan is daarbij cruciaal.

SunDay is woensdag 19 november in Burgers` Zoo in Arnhem.

Bent u met het prins Carlos eens? Laat uw reactie hieronder achter.

Gerelateerde artikelen