Recycling MDF en HDF-platen mogelijk met innovatieve technologie

26 oktober 2021 | 4 minuten leestijd

Hout is een hernieuwbaar product bij uitstek. Het slaat CO2 op zolang er geen verbranding plaatsvindt. Dus hoe langer gebruik en hergebruik van hout mogelijk is, hoe beter voor het klimaat. Unilin Group kiest er bewust voor om herwonnen en gerecycled hout te gebruiken voor de productie van haar MDF (Medium Density Fibreboard)- en HDF (High Density Fibreboard)-platen en spaanplaten. Het bedrijf is gespecialiseerd in interieurdesign en bouw en heeft haar hoofdkantoor in België.

Honderd miljoen kubieke meter

Tot nu toe was het technisch onmogelijk om de honderd miljoen kubieke meter jaarlijkse productie aan MDF- en HDF-platen bij einde levensduur te recyclen. Met de innovatie van Unilin Group is het mogelijk om de houtvezels uit deze platen op een economisch rendabele manier te herstellen en opnieuw te gebruiken voor de productie van kwalitatieve vezelplaten op industriële schaal.

Ontbrekende schakel in een duurzaam verhaal

Unilin Panels, de divisie binnen Unilin Group die plaatmateriaal produceert, kiest er bewust voor om `herwonnen` hout te gebruiken voor de productie. Dit is houtafval of hout dat niet meer bruikbaar is en dus gered wordt van verbranding. Op die manier rooit Unilin Group in eerste instantie al geen bomen voor haar productie, maar geeft het resthout een extra leven met een nieuwe materiaaltoepassing. Nu gaat Unilin Group dus nog een stap verder.

Lijm als bindmiddel

Véronique Hoflack, president van Unilin Panels, die zelf aan de basis lag van de nieuwe recycletechnologie licht toe: “Door het gebruik van lijm als bindmiddel voor de houtvezels bestond vandaag nog geen industrieel haalbare manier om de vezels uit plaatafval bij het einde van hun productleven te recyclen. Het grootste deel hiervan wordt na gebruik (gemiddeld veertien tot twintig jaar) dus verbrand. We zijn er nu in geslaagd een innovatief proces te ontwikkelen om deze houtvezels te recyclen en opnieuw te gebruiken voor de productie van nieuw plaatmateriaal. Op die manier verdubbelen we de levensduur van de houtvezels. Tijdens deze langere levensduur krijgen nieuwe bomen de kans om te groeien en op hun beurt de CO2 op te slaan. Een grote stap vooruit richting circulariteit.”

160 miljoen euro

De ontwikkeling van technologie past volledig binnen de duurzaamheidsstrategie van Unilin Group. Daarin verplicht het bedrijf zich om bij te dragen aan de doelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5°Celsius. Unilin Group ziet haar zin voor innovatie als een belangrijke voorwaarde om deze doelstellingen te verwezenlijken. Het plant de komende twee jaar nog 160 miljoen euro investeringen in België in onder andere onderzoek en ontwikkeling.

Circulariteit in DNA

Bernard Thiers, CEO Unilin Group: “Bij Unilin Group zit circulariteit al sinds het begin in ons DNA. In 1960 begonnen we als producent van vlasspaanplaten, en brachten we een oplossing voor het afval uit de lokale vlasindustrie. De uitdagingen rond hergebruik van materialen zagen wij toen al als kans. En dat is vandaag nog steeds zo. Met onze nieuwe technologie kunnen we de cirkel nu ook volledig sluiten voor onze MDF- en HDF-platen. Deze ontwikkeling ligt volledig in lijn met onze duurzame grondstoffenstrategie, waarbij we honderd procent herwonnen of gerecycled hout gebruiken én de productlevensduur van hout zo veel mogelijk verlengen.”

Intern gebruik

In een eerste fase zal Unilin Group de techniek inzetten voor de recycling van intern gebruikt materiaal in de productiesite in Bazeilles. Hier investeert het bedrijf al jaren in technologie voor de productie van MDF- en HDF-platen. In een volgende fase wordt de recyclecapaciteit opgedreven zodat ook recycling van extern verzamelde vezelplaten en laminaatvloeren mogelijk is.

Wereldprimeur

De inmiddels gepatenteerde technologie is een wereldprimeur. Tegen 2030 zou minstens 25 procent van Unilin Group`s grondstoffenmix vervangen moeten zijn door gerecyclede vezels. Het zal hierdoor in staat zijn om jaarlijks 380.000 ton aan CO2 opgeslagen te houden in de houtvezels die het met deze nieuwe technologie een nieuw leven geeft.

Gerelateerde artikelen