‘Rijkswaterstaat gunt MKB minder werk’

Bouw
23 januari 2023 | 2 minuten leestijd

Midden- en kleinbedrijven in de infrastructuur merkten het al langer, maar nu is het met cijfers onderbouwd. Ze komen steeds vaker in de verdrukking, constateert ook het Economisch Instituut voor de Bouw. Het EIB heeft ook een aantal aanbevelingen om het tij te keren.

Op verzoek van een aantal bedrijven (leden van Bouwend Nederland, Koninklijke VHG, Cumela, Vereniging van Waterbouwers en MKB INFRA) heeft MKB INFRA samen met MKB Nederland het initiatief genomen om de focus eens specifiek op het mkb in de infrasector te richten. De andere organisaties hebben dit initiatief gesteund en samen hebben we het EIB opdracht gegeven om uit te zoeken of de gevoelens van de bedrijven klopten. Dat bleek het geval en daarop is de onmisbaarheid van een gezond mkb in de sector toegevoegd aan de conclusies, die vervolgens prachtig werden verwoord door Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland, in zijn aanbiedingsspeech van het rapport aan Minister Mark Harbers. De Minister was blij met de cijfermatige onderbouwing van de noodkreet en beloofde dat hij zijn best zal blijven doen om projecten van RWS toegankelijk te houden voor het mkb. Hij zei verder de suggestie om onderhoudscontracten en administratie te vereenvoudigen op te zullen pakken en zeker ook te willen leren van de goede voorbeelden bij andere overheidsopdrachtgevers.

Paneldiscussie

Dat laatste werd meteen ingevuld bij een aansluitende paneldiscussie, waarin Bob Demoet (RWS), Lindy Molenkamp (Prov. NH), Pieter Janssen (Hoogheemraadschap Delfland), Taco van Hoek (EIB), Marieke Roorda (Krinkels BV) en Jan Huijbers (Van den Herik) onder leiding van dagvoorzitter Arne Weverling en in levendige discussie met de zaal tot de conclusie kwamen dat er veel te winnen is bij meerdimensionaal samenwerken en leren van elkaar. “Daarom was de paneldiscussie geen afsluiting, maar een begin van de ontdekkingstocht naar en het experimenteren met manieren hoe we de gigantische opgave die de sector te wachten staat, kunnen gaan realiseren”, stelde Philip van Nieuwenhuizen, voorzitter/directeur van MKB INFRA.

Gerelateerde artikelen