ROCKWOOL versnelt CO2-reductie met elektrificatie van smeltproces

Bouw

ROCKWOOL kondigt aan een belangrijke stap te zetten in het behalen van haar ambitieuze globale CO2-reductiedoelstellingen. De producent van isolatiematerialen gaat twee productielijnen in Roermond elektrificeren. Eénmaal in gebruik zal de CO2-uitstoot op deze lijnen naar verwachting met maar liefst 80 procent verminderen, wat resulteert in een afname van meer dan de helft van de totale CO2-uitstoot van de gehele fabriek.

ROCKWOOL Roermond gaat twee productielijnen ombouwen naar een innovatieve elektrische smelttechnologie op basis van groene energie. De planning is dat in de periode 2025-2027 de ombouw naar het geëlektrificeerde smeltproces gereed zal zijn. De technische werkzaamheden zijn nu al volop aan de gang. ROCKWOOL heeft enkele jaren geleden al besloten de netaansluitingscapaciteit naar de Roermondse fabriek uit te breiden.

‘Significante bijdrage’

“We zijn trots op de significante bijdrage die de elektrificatie van beide lijnen levert aan onze inspanningen om de klimaatdoelstellingen te behalen”, aldus Jos Dumoulin, Technical Director bij ROCKWOOL. “Dit versnelt ons traject om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en versterkt onze marktpositie als duurzaam bedrijf.” De implementatie van deze innovatieve technologie wordt uitgevoerd met steun van de Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

ROCKWOOL blijft niet stilzitten en is vastbesloten om verdere stappen te zetten richting een koolstofarme economie. Naast de ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologieën, is het bedrijf in overleg met de overheid om de beschikbaarheid van koolstofarme energie te waarborgen, hetzij in de vorm van elektriciteit of waterstof.

Footprint gecompenseerd

De producten uit Roermond worden grotendeels toegepast in bouw-, renovatie- en isolatieprojecten in de Benelux. De ‘footprint’ van het productieproces wordt volgens ROCKWOOL volledig gecompenseerd door de milieuwinst in eigen land en omgeving. “Met de positieve impact van de producten die hier gemaakt worden, levert ROCKWOOL een significante bijdrage aan de verduurzamingsopgave in Nederland.”

Gerelateerde artikelen