Slimdak houdt regenwater vast totdat nieuwe stortbui zich aankondigt

11 juli 2018 | 3 minuten leestijd

Het Slimdak is opgeleverd door Binder Groenprojecten. Onder een groene laag sedum en heemplanten ligt een verzameling stevige kratten die een grote bufferruimte voor regenwater vormen. Het Slimdak kan ruim 10.000 liter water opslaan. Wat het dak slim maakt, is de koppeling met een weerssatelliet. Na een signaal van de satelliet dat er zware regenval op komst is laat de buffer onder het dak het dan opgeslagen water weglopen. Dat gebeurt al uren voordat de bui zal vallen en vertraagd om het riool niet te veel te belasten. Op deze manier wordt plaats gemaakt voor nieuw regenwater.

Meer opslagcapaciteit

In vergelijking met de ‘gewone’ groendaken’ heeft het Slimdak een veel grotere wateropslagcapaciteit. Sedumdaken houden circa 25 liter regenwater per vierkante meter vast en zorgen ervoor dat regenwater vertraagd in het riool komt. Het Slimdak bergt minimaal 70 liter neerslag per vierkante meter en loost in principe geen druppel op het riool – uitzonderlijke gevallen daargelaten, als de bui groter is dan het systeem aankan. Al het water dat zich in de retentiekratten heeft verzameld, wordt gebruikt om het groendak ook daadwerkelijk groen te houden.

Het dak van paviljoen Schieblock wordt al jaren gebruikt voor het kweken van groenten, fruit en kruiden in de zogeheten DakAkker. `Het Slimdak kan waterretentie en gebruik van regenwater combineren,’ vertelt Rob Luyk van Binder Groenprojecten. ‘Het is een nadenkend dak dankzij een interactieve app die is gekoppeld aan weerdata. Het dak weet dat er een piekbui aankomt en reageert daarop. Als de voorspelde hoeveelheid regen meer is dan het dak kan opvangen, legen de retentiekratten zich automatisch op de DakAkker. De lege kratten kunnen vervolgens opnieuw regenwater opvangen.`

Waterpas

De basis van het Slimdak is een stalen dakconstructie op het dak van het paviljoen. In tegenstelling tot de gangbare praktijk is het dak niet op afschot gelegd maar waterpas om het regenwater op het dak te houden. De overstort die is gemaakt omdat dat vanuit het bouwbesluit verplicht is, zal volgens Luyk waarschijnlijk nooit nodig zijn.

Het Slimdak is een kleine testsite van 120 m2 en is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van Citylab 2010. Met het Slimdak hopen de initiatiefnemers bouwers en ontwerpers te inspireren meer met slimme daken te doen om zo te zorgen voor een oplossing van het waterprobleem in veel steden. Rotterdam beschikt over 14,5 miljoen m2 platdak, ruimte genoeg voor daken die ook een functie kunnen hebben voor het tegengaan van `hittestress` en de stad kunnen afkoelen in warme perioden. 

Gerelateerde artikelen