Slimme sensor detecteert oververhitte draadverbindingen vroegtijdig

Installatie
1 maart 2023 | 2 minuten leestijd

In de top 10 meest voorkomende oorzaken van brand (uitgegeven door Reaal verzekeraars) staat op nummer 2 de elektrische installatie. Verouderde installaties met beperkt onderhoud,  maar ook blikseminslag en montagefouten van onder andere zonnepanelen kunnen redenen zijn dat de installatie kan gaan smeulen en er brand ontstaat.

Schneider Electric brengt een nieuwe sensor op de markt die elektrische branden vroegtijdig detecteert. Met de PowerLogic HeatTag kunnen facility managers anticiperen en optreden om elektrische brand te voorkomen.
HeatTag is een slimme sensor voor vroege detectie van oververhitte draadverbindingen of oververhitte kabels. De HeatTag analyseert gassen en deeltjes in de lucht en genereert waarschuwingen om beschadigingen aan de elektrische installatie te voorkomen.
Dankzij de algoritmen analyseert de nieuwe sensor voortdurend en realtime de luchtkwaliteit in de elektrische installatie om eventuele oververhitting van de kabel snel te detecteren. Wanneer een storing wordt gedetecteerd, ontvangt de facility manager onmiddellijk een melding op de smartphone die voldoende tijd geeft om te handelen, voordat er rook of een elektrische brand ontstaat.

Met de nieuwe laagspanningsverdeler, PrismaSeT Active, en PowerLogic Heattag wordt de elektrische installatie 100% verbonden met het internet. De oplossing is een echte meerwaarde voor onder andere de facility manager. Zij hebben hiermee een beter zicht op potentiele stroomuitval of elektrische brandrisico’s. De oplossing biedt de facility manager mogelijkheden om eenvoudig inzicht te krijgen in de elektrische installatie door de koppeling met Facility Expert (een energiemanagementplatform). Dit is de doorbraak in de sector: het is de eerste keer dat gebruikers kunnen profiteren van de voordelen van connectiviteit zonder extra IT investeringen.

Gerelateerde artikelen