Solarwatt behaalt Cradle to Cradle-certificaat voor glas-glas zonnepanelen

7 september 2022 | 2 minuten leestijd

“Het is voor ons belangrijk dat onze zonnepanelen niet alleen schone energie leveren, maar ook duurzaam worden geproduceerd. Solarwatt heeft zijn productie de afgelopen jaren al daarop ingericht en gebruikt 100 procent groene stroom. We hebben het veeleisende certificeringstraject doorlopen om ons commitment nu ook voor onze klanten zichtbaar te maken”, zegt general manager Erik de Leeuw van Solarwatt B.V.

Hoogste niveau van duurzaamheid

Cradle to Cradle-certificering is een wereldwijd erkende, holistische standaard waarin materialen en producten worden beoordeeld op basis van zowel hun milieuprestaties als sociale implicaties. “In tegenstelling tot milieunormen wordt ook gekeken naar de sociale verantwoordelijkheid van het bedrijf, bijvoorbeeld met behulp van de UN Global Compact Self Assessment Tool”, legt Annika Beck, Corporate Social Responsibility Manager bij Solarwatt, uit.

Beoordeling in vijf categorieën

De beoordeelde categorieën zijn: Materiële gezondheid, Materiaalcyclus, Hernieuwbare energiebronnen, Waterbeheer en Sociale verantwoordelijkheid. Certificering vindt plaats op de niveaus Basic, Bronze, Silver, Gold en Platinum. Het laagste niveau is bepalend voor het uiteindelijke certificeringsniveau. Om een hoge rating te halen, moet een product dus in alle categorieën even hoog scoren.

De certificering wordt toegekend door het onafhankelijke Cradle to Cradle Products Innovation Institute (C2CPII). De Solarwatt glas-glas zonnepanelen zijn beoordeeld door EPEA, dat door C2CPII is geaccrediteerd. Wereldwijd hebben slechts twee andere producenten van fotovoltaïsche panelen een actuele Cradle to Cradle-certificering. Solarwatt is de eerste Duitse zonnepanelenfabrikant die deze certificering ontvangt. De zonnepanelen van de in Dresden gevestigde fabrikant kregen de beoordeling Goud in de subcategorieën Hernieuwbare energiebronnen en Waterbeheer en Zilver in de andere categorieën, wat uiteindelijk leidde tot het eindpredikaat Zilver.

“Wij zijn er trots op dat we deze holistische en veeleisende certificering met zo’n goed niveau hebben kunnen behalen. Dit is een grote stap in de richting van ons doel om ons bedrijf en ons productenaanbod consequent duurzaam in te richten”, aldus Annika Beck.

Gerelateerde artikelen