`Solarwindows snel op de markt`

“We hebben hier te maken met één van de grootste doorbraken op het gebied van schone energie”, liet John A. Conklin, CEO van SolarWindow, onlangs weten. “In de aankomende 28 maanden focussen we ons op de commercialisering van het product.”

Met andere woorden: over iets meer dan twee jaar kunnen de wellicht revolutionaire ramen al realiteit zijn. De statements die het bedrijf maakt over hun product, liegen er in ieder geval niet om. Zo zouden de aanschafkosten van de technologie al binnen een jaar zijn terugverdiend. Hier kan geen enkel ander bedrijf aan tippen, aldus Solarwindow Technologies. Het bedrijf doet er nog een schepje bovenop en claimt dat hun technologie, onder bepaalde omstandigheden, tot 50 keer meer energie kan opwekken dan huidige pv-panelen. Daarnaast beperkt de technologie zich niet enkel tot zonlicht, maar wekt het ook energie op onder kunstlicht, zoals Tl-verlichting.

Vloeistof

SolarWindows ontstaan door een zeer dun laagje vloeibare en transparante `coating` aan te brengen op glas of flexibel plastic. Deze vloeibare coating, gemaakt van organische materialen zoals waterstof en koolstof, bestaat uit minuscule zonnecellen die elektriciteit opwekken. De coating bevat tevens chemicaliën die ervoor zorgen dat lichtenergie geabsorbeerd kan worden. Door deze coating op een raam te spuiten, fungeert deze als zonnepaneel. Het uiteindelijke product wordt ook wel een `organisch fotovoltaïsch zonnepaneel` (OPV) genoemd.

Wolkenkrabbers

De technologie zou uitstekend toepasbaar zijn op wolkenkrabbers, door de enorme hoeveelheid ramen die een wolkenkrabber rijk is. SolarWindow Technologies claimt dat hun product twee tot vier keer meer energiebesparing kan opleveren dan zonnepanelen op het dak. Dit komt mede doordat van alle vier de kanten van een gebouw energie kan worden opgewekt, wat direct zonlicht overbodig maakt.

Superieur

Solarwindows hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele pv-panelen. Ten eerste hoeven er geen grote lappen grond gereserveerd te worden voor de realisering ervan. Er zijn namelijk genoeg ramen ter beschikking. Daarnaast wekken de Solarwindows ook energie op onder kunstmatig licht en in de schaduw.

Conklin heeft er in ieder geval vertrouwen in: “Onze technologie werkt. We liggen op schema om `s werelds eerste energie-opwekkende ramen op de markt te brengen.”

Wat verwacht u van de Solarwindow? Is het, zoals de CEO claimt, één van de grootste doorbraken op het gebied van schone energie?

Lees ook: Eerste solar-batterij kan concurrent worden van Li-ion batterij.