Staat van onderhoud bepalen met een drone

11 juli 2019 | 3 minuten leestijd

Om te bepalen of er onderhoud aan een gebouw nodig is, ligt het het meest voor de hand om te denken aan de inzet van een drone die de buitenkant inspecteert. Daar liggen inderdaad veel taken. Een vlucht over het dak waarbij de drone is voorzien van een thermische camera kan duidelijk maken of de zonnepanelen nog naar behoren werken, en of er misschien warmtelekken in het dak zitten. Ook aan de gevel is van alles waar te nemen: ook daar zijn warmtelekken op te sporen, maar ook scheuren, de staat van het schilderwerk, isolatie en noem maar op. Vliegen met een drone versus een inspectie door een werknemer op een ladder, steiger of kraan is een groot verschil. Vooral als een plek moeilijk bereikbaar is, is een drone in het voordeel. De drone kan overzichts- of detailfoto`s maken, maar het materiaal dat de drone verzamelt, moet wel goed geïnterpreteerd worden. Het vergt wat oefening om dat te doen. Verhoudingen, diepte, kleur; het ziet er allemaal anders uit dan door een menselijk oog. 

Kruipruimte

Maar bij het in kaart brengen van de staat van onderhoud kan een drone ook binnenshuis gebruikt worden. En dat is bijvoorbeeld fijn als het om kruipruimtes gaat, want er zijn maar weinig mensen die daar voor hun plezier in gaan. Leidingen, de fundering, vocht, ongedierte: een drone kan het allemaal precies lokaliseren en in beeld brengen. Vervolgens kan een specialist met de juiste spullen afdalen om de herstelwerkzaamheden uit te voeren. En wie weet kan de drone dat op termijn ook wel, of kan dat dan weer worden uitbesteed aan een robot, want ook die zijn in opkomst in de bouw.

Zelf doen of laten doen

Als bouwbedrijf kan het lonen om zelf een drone aan te schaffen. Er komt wel het nodig kijken bij `zelf vliegen`. In de eerste plaats: welke drone kies je? Vervolgens moet er een werknemer opgeleid worden, is er een administratie nodig waarin de vlieguren worden bijgehouden, de drone moet gekeurd en gecertificeerd, er is een werkvergunning nodig. Er zijn ook bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het vliegen met drones, o.a. voor het gebruik in de bouw. Zij regelen dan alles wat er bij komt kijken, maken de gevraagde beelden en dragen ze vervolgens over. 

Meten en inspecteren

Behalve bij onderhoud kunnen drones in de bouw ook andere taken uitvoeren. Denk aan het opmeten van terreinen en gebouwen en het inspecteren en beveiligen van bouwterreinen. En, nu nog toekomstmuziek, maar wellicht is het in de toekomst ook mogelijk om bouwmaterialen te vervoeren. 

Gerelateerde artikelen