Stroomnet Den Haag, Overijssel en Groningen ook vol

Installatie
20 december 2023 | 2 minuten leestijd

Diverse regio’s van Nederland worden geconfronteerd met een overbelasting van het elektriciteitsnet. De netbeheerders Stedin, Tennet en Enexis hebben aangekondigd dat de maximale capaciteit is bereikt in Den Haag, de gehele provincie Overijssel en een aanzienlijk deel van de provincie Groningen.

De groeiende vraag naar elektriciteit overtreft momenteel de beschikbare capaciteit en infrastructuur. Dit heeft met name gevolgen voor grootverbruikers, aangezien nieuwe aansluitingen of uitbreidingen van het netwerk niet langer mogelijk zijn. Ondernemers die bijvoorbeeld een nieuw elektrisch wagenpark willen introduceren in Den Haag, belanden op een wachtlijst. Zodra er ruimte op het net vrijkomt, krijgt de persoon die bovenaan de lijst staat als eerste toegang, aldus Stedin.

Belangrijk is op te merken dat deze aankondiging geen onmiddellijke verandering inhoudt voor huidige gebruikers van het net. “Iedereen die momenteel aangesloten is, behoudt zijn aansluiting”, bevestigt een woordvoerder van Stedin. Ook huishoudens en kleine ondernemers die een nieuwe aansluiting nodig hebben of willen overstappen op een warmtepomp, worden niet getroffen en kunnen dit nog steeds probleemloos doen.

Efficiënter gebruik

De drie vooraanstaande netbeheerders zijn intensief bezig met het uitbreiden en versterken van het elektriciteitsnet. Dit proces kan enkele jaren in beslag nemen en verschilt per locatie. In de provincie Groningen streven ze ernaar om tegen 2029 extra capaciteit te creëren om de knelpunten aan te pakken. In Den Haag worden de uitbreidingswerkzaamheden naar verwachting rond 2033 afgerond, waarna het netwerk weer nieuwe aanvragen kan verwerken.

Tot die tijd zoeken de beheerders naar mogelijkheden om in gesprek te gaan met grootverbruikers. Volgens Enexis, Tennet en Stedin is louter uitbreiding niet voldoende. Er is behoefte aan een efficiënter gebruik van het net, bijvoorbeeld door bedrijven beter op elkaar af te stemmen wat betreft hun stroomverbruik.

Met deze nieuwe knelpunten is het energienet in het grootste deel van het land verzadigd. In eerdere waarschuwingen van de beheerders werd al aangegeven dat in provincies als Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers niet langer mogelijk zijn.

Gerelateerde artikelen