Thuisbatterij installeren, hier moet je op letten

Installatie
18 december 2023 | 5 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

Een thuisbatterij wordt voor steeds meer mensen interessant. Om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken, of om lekker goedkoop in te slaan en dit te verbruiken tijdens piekuren, maar ook om optimaal zelfvoorzienend te worden. Bij de installatie van een thuisaccu komt enorm veel kijken. Waar houd je als installateur zoal rekening mee?

Optimale plek voor de thuisbatterij

Een thuisbatterij plaats je het best in een niet-vochtige ruimte met een zo constant mogelijke temperatuur en die goed is te ventileren. Dat komt de levensduur van de accu ten goede en zo kan de geproduceerde warmte netjes worden afgevoerd. Denk aan een ruimte zoals een garage, kelder, schuur, of een technische ruimte.

Thuisaccu’s kunnen best groot zijn. Daarom is het verder belangrijk dat er op die locatie voldoende ruimte beschikbaar is voor zowel de installatie als om werkzaamheden en onderhoud te verrichten aan de aanwezige apparatuur.

Vloer of muur

Een thuisbatterij kan afhankelijk van de uitvoering op een stevige ondergrond worden geplaatst of met beugels aan de muur worden bevestigd. Batterijen zijn echter niet alleen groot, maar ook erg zwaar. Verzeker je er daarom van dat de muur dit gewicht daadwerkelijk kan dragen.

Houd er daarnaast rekening mee dat thuisaccu’s warmte produceren en daarom ademruimte en ventilatie nodig hebben. Gaat het om zoiets als een houten achterwand, dan kan beter eerst een brandwerende laag worden aangebracht.

Til je geen breuk

Die thuisaccu moet op enig moment wel vanuit de wagen (bus) naar de installatieplek worden gebracht. Gezien het gewicht is dit een klusje dat je vaak niet in je eentje klaart en waar dus een collega bij nodig is. Zeker als je onderweg één of meerdere trappen tegenkomt. Tenzij het om een modulair systeem gaat, dan is het gewicht gelijkmatig verdeeld over de modules.

Thuisbatterij buiten

Sommige thuisbatterijen zijn buiten te plaatsen, of naar keuze binnen of buiten. Bij een buitenlocatie is beschutting belangrijk, om de batterij optimaal te laten presteren en zo goed mogelijk te beschermen tegen de elementen. Denk aan het afweren van direct zonlicht, regen en vochtigheid, maar ook beschut tegen harde wind en vrieskou. Laat de batterij(behuizing) verder geen direct contact maken met de bodem.

Volg altijd de instructies uit de installatiehandleiding, zowel bij plaatsing buiten als binnen en behalve dat uiteraard voor alle te nemen stappen tijdens de installatie.

Bi-directionele omvormer

Voor een thuisaccu is een bi-directionele omvormer nodig, omdat gelijkstroom en wisselspanning in beide richtingen moeten kunnen worden omgezet. Zijn er (nog) geen zonnepanelen op de locatie aanwezig, of worden deze tegelijk met de thuisaccu geïnstalleerd, dan is het een kwestie van de nieuwe omvormer op de voorgeschreven wijze aansluiten en verbinden met een vrije groep in de meterkast.

Zijn er zonnepanelen wel aanwezig, dan is de kans groot dat de bestaande omvormer niet geschikt is voor een thuisaccu, omdat deze maar in één richting werkt en wisselstroom levert. De bi-directionele omvormer van de thuisaccu die je installeert zet dit dan weer om naar gelijkstroom zodat het in de thuisaccu kan worden opgeslagen. Deze oplossing is wel wat minder efficiënt, omdat elke extra omzetting wat verlies oplevert.

Hybride omvormer

In overleg met de klant kun je ook kiezen voor een hybride omvormer, als dat technisch mogelijk is. Deze hybride omvormer combineert de functies van een uni-directionele omvormer (zonnepanelen) en een bi-directionele omvormer (thuisbatterij) in één en hetzelfde apparaat. Dat werkt het meest efficiënt en is ook nog eens ruimtebesparend.

Ook een omvormer produceert trouwens warmte, waardoor grofweg dezelfde plaatsingsoverwegingen gelden als eerder genoemd (ademruimte, ventilatie, brandwerende achterwand). Daarnaast produceert de interne ventilatie geluid, waardoor een omvormer beter niet in een verblijfruimte of slaapkamer kan worden geplaatst.

Erkende installateur

Ga altijd vroegtijdig na of een slimme meter, digitale meter, of analoge meter die kan terugtellen aanwezig is. Dat kan prima tijdens een verkennend gesprek met de klant. Liggen er zonnepanelen op het dak, dan is dat vast al in orde. Benadruk tijdens zo’n gesprek liefst ook het belang van een erkende installateur. Want met name consumenten hebben soms onterecht de indruk dat iedere thuisaccu volledig ‘stekkerklaar’ is.

Goed voorbereid op pad

Er komt enorm veel kijken bij het installeren van een thuisaccu. Daarom is het eveneens belangrijk om vooraf op locatie rond te kijken om de situatie in te schatten. Want wat is bijvoorbeeld de beste plek voor een thuisaccu en moet hier eerst nog ruimte vrijgemaakt worden? Hoe integreer je de batterij in de bestaande situatie? Hoe ziet het kabeltraject eruit en wat is de situatie in de meterkast? Hoe meer je weet, hoe vlotter je straks installeert.

Gerelateerde artikelen