‘Tot 125 A, 3-polig, eenvoudig en zonder gereedschap opsteken van componenten’

Installatie
19 april 2023 | 3 minuten leestijd

RiLine Compact is de nieuwste systeemoplossing voor compacte stroomverdeling in behuizingen en kleine schakelkasten van Rittal. Er kunnen verschillende ontwerpen worden gebruikt, veilig en zonder ruimteverlies. RiLine Compact is gestandaardiseerd en normconform.

Het Rittal RiLine Compact-board in 160A uitvoering is beschikbaar in breedtematen afgestemd op de breedte van de montageplaat van het systeemkastenplatform VX25. Snelle montage kan door directe bevestiging op de montageplaat of met montagerails 35 x 7,5/15 mm. Uiteraard zijn de tekeningen en andere relevante data beschikbaar zodat de digitale tweeling eenvoudig gecreëerd kan worden.
Gelijktijdig met het bevestigen van de componenten op het rondom tegen aanraking beveiligde board, door eenvoudige plug-in-montage, wordt gelijktijdig een veilige elektrische verbinding tot stand gebracht. 

Het rasterpatroon van 4,5 mm is over het hele board beschikbaar wat betekent dat geen waardevolle ruimte wordt verspild aan railsteunen. Door de directe contactering op het board reduceert de hoeveelheid bekabeling . Dit is belangrijk omdat er vaak verschillende soorten eenheden gebruikt worden waarvoor in een conventionele opstelling veel verschillende bedrading nodig is. Zo is de motorregeleenheid met elektronische overbelastingsbeveiliging bijzonder ruimtebesparend ontworpen en heeft 50% minder ruimte nodig dan een traditioneel bedrade motorregeleenheid.  

Veilig aansluiten

Met de adapters van het RiLine Compactsysteem is een snelle aansluiting van leidingen en apparaten te realiseren. Door de schroefloze aansluittechniek van de aansluitadapter zijn de aders snel aan te sluiten, de contactplaats zelf is volledig onderhoudsvrij. De apparatenadapters voldoen met hun voorgeconfectioneerde aansluitdraden aan de specifieke eisen van IEC/EN 61 439 en UL. In het kader van een systeem-typegoedkeuring werden de volgende tests bij Rittal uitgevoerd zoals het bewijs van kortsluitvastheid zoals de nominale stootstroomvastheid Ipk  en de nominale kortsluitstroomvastheid Icw. 

Voor de mechanische bevestiging en directe contactering van elektrische apparaten op het board worden apparaat-adapters gebruikt. Per gewenste fase-aansluiting zijn verschillende adapteruitvoeringen benodigd. Er is dus een separate 1-polige apparaat-adapter voor L1-L2 en L3. Uiteraard is er ook een 3-polige uitvoering beschikbaar.  Ter uitbreiding van de bevestigingsmogelijkheden op het board bij toepassing van brede apparaten zonder contactsysteem kan een uitbreidingsadapter toegepast worden.

Gestandaardiseerde beveiligingen

Ter beveiliging van de aangesloten verbruikers worden NH-zekeringlastscheiders Grootte 000 toegepast op het Riline Compact-board. Geïntegreerde testuitsparingen maken het mogelijk een meting op de contactdelen van de smeltpatronen uit te voeren. Voor een kabeluitgang aan de bovenzijde kan de NH-zekeringlastscheider 180° gedraaid op het board worden gemonteerd. Voor de regeling van motoren als directe of omkeerstarter met geïntegreerde overbelastingsbeveiliging wordt de 3-polige motorregeleenheid gebruikt. De gebruikte hybride-techniek maakt een veelvuldig, slijtagevrij schakelen door halfgeleiders mogelijk. Tijdens bedrijf zorgen mechanische contacten voor een gering vermogensverlies, afhankelijk van het type 2.8-12W. 2 types voldoen aan Safety Integrity Level (SIL) overeenkomstig IEC 61 508 voor veilig uitschakelen (SIL 3) en motorbeveiliging (SIL 2), stroombewaking is afhankelijk van het type instelbaar van 0,075-0,6 tot 1,5-9 A.

Gerelateerde artikelen