Hoe krijgt u een huis naar een hoger label?

8 januari 2015 | 2 minuten leestijd

Er komt streng toezicht op de naleving van de energielabelplicht per 1 januari 2015. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat toezien of het energielabel is overhandigd bij de verkoop, een nieuwe verhuur of de oplevering van een gebouw. Woningeigenaren die in zo`n situatie geen label hebben, kunnen een boete krijgen tot € 405,-. Voor een kantoor riskeert men een boete die kan oplopen tot €20.250,-.

Verbetering van het label biedt kansen

Voor installateurs zijn er kansen als ze zich verdiepen in hoe een label van een woning tot stand komt, maar vooral in hoe het label verbeterd kan worden. Zeker wanneer er weinig gedaan is aan de woning in het verleden, is de klasse vaak goed te verbeteren door te isoleren, glas te vervangen, een nieuwe cv-ketel te plaatsen en zonnepanelen aan te brengen. Of door led-verlichting aan te brengen of vloerverwarming te realiseren.

De waarde van het energielabel per huis is te checken op http://energielabel-checker.rvo.nl. Deze check geeft snel een indicatie op basis van het bouwjaar en het type woning. De waarde van het label kan variëren van G tot A+++, en een gemiddelde stadswoning uit de dertiger jaren is al snel een G.

Op het moment dat een huiseigenaar een definitief label aanvraagt, moet hij bewijsmateriaal leveren voor de status van de energiezuinigheid, onder meer door afbeeldingen te uploaden van de isolatie, het glas en de verwarmingsketel.  

Slimme meters maken energievreters zichtbaar

Of een beter label inderdaad minder energie `vreet`, is te zien aan de nieuwe energiemeters. Als een bewoner een `slimme meter` heeft geïnstalleerd dan heeft hij snel inzicht in het energieverbruik. Vanaf 2015 krijgen alle kleinverbruikers een slimme meter aangeboden. De netbeheerder kan hiermee op afstand en op afgesproken momenten de meterstanden aflezen. De verbruiker kan ook zelf het verbruik aflezen op een pc of display. In ieder geval wordt het eigen verbruik inzichtelijker door de slimme meter.

Gerelateerde artikelen