‘Uitgebreide milieuproductverklaringen voor Viega persverbindingssystemen’

Installatie
20 februari 2024 | 3 minuten leestijd

Duurzaam bouwen draagt in belangrijke mate bij aan het behoud van een natuurlijke leefomgeving”, stelt Viega. “Daarbij spelen grondstofbesparende installatieproducten zoals Viega persverbindings-systemen met milieuproductverklaring een centrale rol. Deze milieuproductverklaringen (EPD’s) kunnen nu worden gedownload op de website in de product catalogus.” De EPD’s voldoen aan de bijzonder strenge normen voor type III. Naast de persverbindingssystemen zullen ook EPD’s voor andere productseries worden opgesteld.

Een Environmental Product Declaration (EPD) of milieuproductverklaring geeft gestandaardiseerde informatie over de milieueffecten van een bouwproduct, waaronder CO2-emissies en de primaire energiebehoeften. Met deze verklaringen kunnen producten van verschillende fabrikanten die dezelfde functie vervullen met elkaar worden vergeleken op duurzaamheidscriteria. Dat zorgt voor transparantie voor degenen die in de bouw actief zijn, zoals architecten, constructeur en gespecialiseerde ontwerpers. Het grondstof-verbruik van een gebouw gedurende de hele levenscyclus kan met de EPD’s objectief worden beoordeeld. Gecertificeerde, duurzame gebouwen zijn over het algemeen energie-efficiënter in de gebruiksfase, flexibeler in het gebruik, besparen grondstoffen bij de ontmanteling en zijn daarom over het algemeen interessanter voor marktpartijen. In sommige gevallen zijn overheidssubsidies voor gebouwen gekoppeld aan het bewijs van duurzaamheid.

Viega EPD’s voldoen aan klasse type III

De EPD’s voor de verschillende Viega persverbindingssystemen van metaal en kunststof voldoen aan type III en aan de eisen van wereldwijd toonaangevende certificeringsinstanties. Ze geven de milieubelasting weer van grondstofwinning en materiaalgebruik via productie en transport tot afvoer en eventueel hergebruik van het betreffende persverbindingssysteem – volgens het zogenaamde cradle-to-grave-principe. De methodiek hiervoor is vastgelegd in de normen ISO 14025 en EN 15804 en wordt door het test- en certificeringsinstituut ift Rosenheim als onafhankelijke programmahouder toegepast op de Viega persverbindingssystemen. Deze meest omvangrijke levenscyclusanalyse wordt in toenemende mate geëist door toonaangevende certificerende instanties van gebouwen, zoals de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB).

Klimaatneutraal  in 2035

Het duurzame gebruik van drinkwater in gebouwinstallaties en de energie-efficiëntie van verwarmings- en koelsystemen behoren al decennialang tot de kerncompetenties van Viega. Naast de producteigenschappen die cruciaal zijn voor een duurzame exploitatie van gebouwen, werkt Viega daarom ook consequent aan een steeds grondstofzuinigere productie. De fabrikant van installatiesystemen is uiterlijkin 2035 klimaatneutraal. Dit zal de EPD’s verder verbeteren.

De huidige EPD’s voor de persverbindingssystemen Profipress (koper), Sanpress (brons), Sanpress Inox en Temponox (roestvast staal), Prestabo (verzinkt staal), Megapress (vernikkeld staal ), Viega Smartpress(kunststof), Geopress (brons) en Seapress (CuNiFe legering) zijn te downloaden van de Viega website. Andere EPD’s voor de Viega voorwandsystemen (Prevista), afvoertechniek, fittingen, vloer- en wand-verwarmingssystemen (Fonterra) en componenten voor drinkwaterbeheer-systemen (AquaVip Solutions) zijn in voorbereiding.

Gerelateerde artikelen