Utrecht maakt zonnepanelen op monumenten makkelijker

Installatie
11 december 2023 | 2 minuten leestijd

De gemeente Utrecht versoepelt de regels voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten nog verder. Ook in 2021 werd de regelgeving al aangepast om dit makkelijker te maken. Op deze manier wil de gemeente belemmeringen voor zonnepanelen zo veel mogelijk weghalen.

De versoepeling gaat 1 januari 2024 in en gaat naast monumenten ook gelden voor gebouwen in beschermde stads- en dorpsgezichten. Als de eigenaar van een monument besluit om zonnepanelen te laten plaatsen, hoeven die niet meer in één stuk te worden geplaatst. Ook is er meer ruimte om zonnepanelen aan de achterkant van een gebouw te plaatsen, “ook als de panelen wel in het zicht liggen”, aldus de gemeente.

Wethouder Rachel Streefland (erfgoed; ChristenUnie) zegt in een verklaring: ‘Het is de kunst om de balans te vinden tussen het benutten van erfgoed voor de energietransitie en het koesteren van de cultuurhistorische waarden. Met de nieuwe regels zoeken we daarin bewust de grenzen op.’

Meer gemeenten hebben de laatste tijd besloten om de regels voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten en in beschermde stadsgezichten te versoepelen. Dat gebeurde onder meer in Zwolle, Apeldoorn, Ede, Culemborg, Steenwijkerland, Utrechtse Heuvelrug, Noordoostpolder, Krimpenerwaard en Oirschot.

Gerelateerde artikelen