Vakgenoten over inregelen: Binnenklimaat optimalisatie

23 maart 2015 | 2 minuten leestijd

Soms worden innovaties gedaan uit verbazing. Zo gebeurde het althans bij Klaus de Jong. Met jarenlange ervaring in het binnenklimaat verbaasde De Jong zich over het feit dat opgeleverde (klimaat-)installaties vaak niet goed werken, en waarom? TNO en ISSO publiceerden er al eerder over, maar het wordt niet opgepakt door de installatiebranche: goed inregelen. Voor de installatiebranche lijkt dit nog niet in het verdienmodel te passen.

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de opgeleverde installaties niet goed werken. Er kan zelfs tot 30% energie bespaard worden, maar belangrijker; het binnenklimaat kan aanzienlijk verbeterd worden. Problemen met klimaatinstallaties beginnen vaak na een verbouwing, na een wijziging in de installatie of na gewijzigd gebruik van ruimtes. Op dit moment wordt er bij het inregelen begonnen bij de warmte/koude opwekking en dan wordt er naar de ruimtes in kantoor, school of andere utiliteitsbouw toe gewerkt. Het gevolg is dat je niet kan ‘zien’ wat er in de verschillende ruimtes met de temperatuur gebeurd als je aanpassingen maakt.

De Jong verbaasde zich over deze manier van werken en is in 2012 begonnen met het ontwikkelen van een meetsysteem: Distiller Compact. Zijn zienswijze is net even omgekeerd. Er wordt eerst naar de problemen in de ruimtes gekeken door middel van een scan. Hiervoor worden 8 data-loggers gebruikt, waarvan er 4 in ruimtes worden geplaatst die problemen opleveren (te koud, te warm, tocht etc) en 4 worden in ruimtes geplaatst die wel als comfortabel worden ervaren.

De scan duurt een week en ‘leest’ op deze manier alle ruimtes. De data die hieruit volgt, waaronder nauwkeurige temperatuurmetingen, wordt geanalyseerd en in een rapport doorgegeven aan de opdrachtgever en meewerkende installateur. “De hele optimalisatiecyclus bestaat uit waterzijdig inregelen, luchtzijdig inregelen én alles goed inregelen voor comfort en energie. Als je dat systematisch doet, heb je snel en kosten effectief een prima resultaat”, aldus De Jong.

Het goed inregelen van de installatie biedt ruime kansen om niet alleen te besparen, maar ook het comfort te verhogen. En dat is vaak de doorslaggevende factor of de opdrachtgever tevreden is over het werk. In het vervolgartikel praten we verder met een vakgenoot over inregelen.

Gerelateerde artikelen