Van slimme ramen tot hybride systemen

Slimme toepassingen, zoals thermostaten en meters, doen het altijd goed en ook het artikel over slimme raampartijen wist dan ook veel bezoekers te trekken. Liefst 2.731 unieke bezoekers lazen het stuk over slimme ramen. Het artikel is daarmee het best gelezen bericht van afgelopen maand. De Amerikaanse start-up Vitrius Technologies produceert ramen die werken als verwarming.

De ramen bestaan uit hoogrendementsglas met een actief verwarmingselement. Het speciale glas verwarmt het hele gebouw of woning en maakt volgens het bedrijf andere verwarmingssystemen, zoals radiatoren of vloerverwarming, overbodig. Gezien het aantal reacties dat het stuk opleverde, spreekt deze toepassing veel mensen aan. Liefst 16 lezers gaven aan het een ‘goed artikel’ te vinden en velen waren enthousiast. Toch leven er ook nog veel vragen.

Hybride systemen

Net als slimme toepassingen, scoort duurzaamheid ook altijd goed. De column van Ted Meij, directeur van Blygold, over hybride systemen is met 3.000 unieke lezers dan ook goed voor een tweede plek van meest gelezen artikelen. In zijn column gaat Meij dieper in op hybride systemen. Nieuwe hybride systemen vinden de laatste tijd gretig aftrek. Dat is niet voor niets: deze systemen genereren extra koelcapaciteit en leveren een flinke energiebesparing op. Toch klever er ook wat risico’s aan, die Meij aan de kaak stelt.

Verwarmen met ventileren

Dat duurzaamheid inderdaad een hot topic is, bewijst het feit dat ook het artikel over milieuvriendelijke klimaatsystemen goed is lezen. Liefst 1.067 unieke bezoekers lazen over duurzame vormen van verwarmen. Het gebruik maken van warmtepompen komt uitgebreid aan bod in het stuk. Met warmtepompen kan de warmte van de ventilatielucht opnieuw gebruikt worden, wat verwarmen met ventileren mogelijk maakt.