Bedrijven moeten wachten op stroom

Installatie
23 oktober 2023 | 2 minuten leestijd

In grote delen van Nederland is het elektriciteitsnetwerk zo overbelast dat er de komende jaren geen nieuwe bedrijven meer kunnen worden aangesloten, zo melde demissionair energieminister Rob Jetten. Volgens Netbeheer Nederland staan momenteel 6600 bedrijven in de wachtrij. Vanwege de beperkte capaciteit van het stroomnet moeten zij hun vestiging of uitbreiding uitstellen. Vooral in Gelderland zijn de problemen ernstig, met al 1500 bedrijven op de wachtlijst.

“Hoelang deze bedrijven moeten wachten, is sterk afhankelijk van hun locatie,” zegt Maarten Otto, de voorzitter van Netbeheer Nederland. De economische schade van het overbelaste stroomnet is moeilijk in te schatten. Jetten, die op woensdag maatregelen aankondigde om de ‘file’ op het elektriciteitsnet te verminderen, wijst erop dat er grote verschillen zijn tussen bedrijven. Sommige willen zich vestigen of snel verduurzamen, terwijl andere bedrijven “grote investeringen in hun productie-installaties willen doen in 2029 en nu al in de wachtrij staan”.

De tekorten op het netwerk hebben invloed op iedereen, erkent Otto. Niet alleen bedrijven zullen de gevolgen ervaren, maar ook huishoudens in Gelderland, Flevoland en Utrecht kunnen binnen enkele jaren problemen ondervinden. De oplossing ligt in een slimmer gebruik van het elektriciteitsnet, maar vooral in de uitbreiding en versterking ervan. Hier wordt al aan gewerkt door Netbeheer Nederland en dit zal de komende jaren alleen maar zichtbaarder worden. Er moet tot 2050 in totaal 100.000 kilometer aan elektriciteitskabels worden aangelegd, wat gelijk staat aan tweeënhalf keer de omtrek van de aarde, benadrukt Otto.

Dit betekent dat minstens één op de drie straten opengebroken moet worden en er 50.000 nieuwe elektriciteitshuisjes gebouwd moeten worden. Bovengronds is 80 vierkante kilometer aan infrastructuur nodig, wat overeenkomt met de oppervlakte van de stad Den Haag.

Gerelateerde artikelen