‘Veiligheidssystemen moeten geschikt zijn voor het beoogde doel’

Na de publicatie van een rapport van Eurostat waaruit blijkt dat in 2020 meer dan een vijfde van alle dodelijke arbeidsongevallen in de EU-landen in de bouwsector heeft plaatsgevonden, roept Brigade Electronics de sector op om ervoor te zorgen dat alle veiligheidssystemen voor bedrijfsvoertuigen geschikt zijn voor het beoogde doel.

Uit het door Eurostat gepubliceerde verslag blijkt dat 63,1% van de 3355 dodelijke arbeidsongevallen plaatsvond in veeleisende bedrijfstakken, zoals de bouw en landbouw.

Door de omvang van de bouwvoertuigen en -machines is het zicht voor de bestuurders vaak beperkt. De ingewikkelde dode hoeken en zware werkomstandigheden op bouwterreinen veroorzaken vaak botsingen.

John Osmant, directeur van het Duitse Brigade Electronik GmbH, zegt dat “in veel landen de installatie van veiligheidsvoorzieningen in voertuigen verplicht wordt gesteld en dit heeft eraan bijgedragen dat het aantal werkgerelateerde sterfgevallen door rijdende voertuigen is afgenomen. Er kan echter nog veel meer worden gedaan. Zware industrieën, zoals de bouw, landbouw, delfstofwinning en mijnbouw worden gekenmerkt door uiterst veeleisende werkomgevingen.”

“De apparatuur, met name de veiligheidsapparatuur, moet bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, puin, stof en een onstabiele ondergrond. Wij moedigen wagenpark-, fabrieks- en transportmanagers aan om rekening te houden met de werkomgeving bij de selectie van veiligheidsvoorzieningen voor hun constructie-apparatuur en -machines.”

Risico reduceren

Er bestaan innovatieve veiligheidstechnologieën die het verhoogde risico reduceren wanneer in omgevingen met beperkt zicht of in veeleisende omstandigheden moet worden gewerkt. Osmant vervolgt. “Voordat ze apparatuur selecteren, moeten managers weten in welke scenario’s deze veiligheidsproducten zijn getest. Zijn de apparaten onderworpen aan strenge tests in verschillende werkomgevingen? Zijn ze water- en stofdicht, schokbestendig en functioneren ze goed in extreem lage of hoge temperaturen? “

“Wagenpark-, fabrieks- en transportmanagers moeten er zeker van zijn dat de geïnstalleerde veiligheidsapparatuur robuust, duurzaam en betrouwbaar is en hun werknemers zal beschermen in de specifieke omstandigheden die op bouwterreinen voorkomen.”

Gerelateerde artikelen