Verwarmen én koelen met radiatoren

30 december 2014 | 2 minuten leestijd

Het is prettig om tijdens de zomer een ruimte bij te koelen door koud water door de radiator te pompen, maar een gewone radiator kan dat niet. Om gekoeld water te kunnen ontvangen en afvoeren is een speciaal soort radiator nodig. Vaak worden deze radiatoren aangesloten op een warmtepomp, maar het is ook mogelijk om ze aan te sluiten op een speciale HR-ketel. Enkele HR-ketels op de markt die kunnen koelen, zijn bijvoorbeeld de CombinAir Cool van Daalderop, de geoTHERM van Vaillant en de Ecoflo van Nefit.

De radiatoren die kunnen koelen zijn er in twee uitvoeringen: mét en zonder condensafvoersysteem. Radiatoren zonder condensafvoersysteem kunnen slechts voor enkele graden verkoeling zorgen. Radiatoren die zijn voorzien van een condensafvoersysteem kunnen sterker koelen: vergelijkbaar met een airconditioner.

Niet-condenserende radiatoren

De meeste radiatoren kunnen een ruimte slechts beperkt koelen doordat ze zonder condenserende koeling werken en aangesloten zijn op een water/warmtepomp. Er kan dan in de zomer gekoeld worden met grondwater. Hierbij is geen elektrische energie nodig voor de compressor, zodat dit een milieuvriendelijke manier van koelen is.

Een voorbeelden van een niet-condenserende radiator is de Nexura van Daikin. Deze lijkt op een gewone radiator. Verder heeft bijvoorbeeld Jaga de Briza, een klimaattoestel dat kan koelen en verwarmen en die ook als inbouwmodel of convector verkrijgbaar is.

Condenserende koeling

Er zijn ook radiatoren die geschikt zijn voor condenserende koeling met ijswater. Ze werken dan net zo goed als een airco. Vaak zijn ze op verschillende systemen aan te sluiten, zoals een warmtepomp, maar ook de combinatie met een HR-ketel is mogelijk. Een voorbeeld van een condenserende radiator is de Freedom van Jaga, met een design uitstraling.

Energieverbruik airco

De investering in nieuwe radiatoren, een warmtepomp en een nieuwe HR-ketel levert een aangenaam binnenklimaat, op een energievriendelijke manier. Ter vergelijking: een airconditioner staat in de top tien van grote energieverbruikers. Ze verbruiken gemiddeld 400 tot 1750 kwh per jaar, wat neerkomt op € 96,- tot € 420,- per jaar.

Flickr.com/sarahandmikeprobably

Gerelateerde artikelen