Vraag maar raak: ‘Renovatie en duurzame energie als passie’

3 oktober 2014 | 3 minuten leestijd

Je bent totaalinstallateur. Wat vind je leuke klussen?
“Woning renovatie vind ik leuk om te doen. Ik word door andere bedrijven vaak ingehuurd omdat ik veel ervaring heb. Een renovatie doet een beroep op je creativiteit. Je moet out-of-the-box kunnen denken, want je komt de gekste situaties tegen, waar je eigenlijk niks mee kunt. Toch moet je met een oplossing komen en dan kun je weer verder. Dat vind ik een uitdaging.”

Met welke klus(sen) ben je op dit moment bezig?
“Meerdere klussen naast elkaar: ketels vervangen, zinkwerk, zonnepanelen, zonneboilers. Meestal heb ik één langlopend werk en doe ik daarnaast wat kleine klussen. De afwisseling maakt het leuk.”

Wat zou je heel graag een keer doen qua klus of project?
“Mijn passie is duurzame energie. Ik ben bezig om een bedrijf op te starten dat het energieverbruik in woningen reduceert tot nul. Geen stroomverbruik en geen gasverbruik, daar wil ik me in de toekomst op gaan richten. Op dit moment ben ik in een ziekenhuis de bestaande verlichting aan het vervangen door LED-verlichting. Dat levert een enorme besparing op en de investering is straks in zeven maanden terugverdiend.”

Welke apps zijn favoriet bij jou?
“Dea apps van Remeha en Nefit gebruik ik regelmatig. Ik kan via hun apps snel storingen opzoeken. Handig, want dan hoef ik de handleidingen niet door te ploegen. Ook Twitter vind ik fijn. Ik tweet over klussen waar ik mee bezig ben of over nieuwe dingen die ik interessant vind. Het leidt soms wel af trouwens, dat hele social media gebeuren. Er komt enorm veel op je af. Maar je kunt er ook leuke dingen mee doen. Ik waarschuw bijvoorbeeld altijd als het gaat vriezen, zodat mensen op tijd de buitenkraan kunnen afsluiten. Klein dingetje, maar het voorkomt een hoop ellende. Daarnaast gebruik ik Facebook regelmatig, soms voor werk maar meestal privé.”

Welke cursus/opleiding heb je het laatst gevolgd?
Een training van ClimaRad. ClimaRad is een radiator die behalve verwarmt ook ventileert. Achter de ClimaRad hangt een box achter met een kruiswisselaar die lucht van buiten aanzuigt. Heel handig bij woningen waarin je geen mechanische ventilatie kwijt kunt.”

Trots op … ?
Dat ik in 2009 voor mezelf begonnen ben. Het was al crisis, maar ik heb toch doorgezet. Voorheen werkte ik bij een grote landelijke installateur. Ik heb van de ene op de andere dag ontslag genomen, want ik had het gevoel dat ik mijn ei niet meer kwijt kon. Ik wilde dingen op mijn manier doen. Inmiddels zijn we vijf jaar verder en het gaat goed.”

Heb je tips voor collega-installateurs?
“Wat je nooit moet doen is vloeken of met de vinger naar een andere installateur wijzen. Wat je wel altijd met doen is het probleem oplossen, je afspraken nakomen en service verlenen.”

Hoe ziet de toekomst van de installatietechniek er volgens jou uit?
“Ik zie twee dingen: zowel de e- als de w-installatie wordt steeds complexer en verschuift steeds meer richting regeltechniek. Dan is er het hele energievraagstuk, een hot item en dat zal het voorlopig blijven. In Nederland moeten we de norm van 14% duurzame energie halen. We zitten nu gemiddeld op 4%  duurzame energie, dus op dat gebied is er nog heel veel werk te verzetten.”

Gerelateerde artikelen