Waar plaats je de buiten-unit van een warmtepomp

Installatie
30 mei 2023 | 4 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

De buiten-unit van een warmtepomp kun je in de voortuin of de achtertuin plaatsen, aan de gevel hangen, of op een balkon of het platte dak van het huis of een aanbouw zoals een garage neerzetten. Waar moet je bij het plaatsen zoal rekening mee houden?

Waar je ook voor kiest, houd allereerst rekening met het benodigde leidingwerk en de bekabeling. Want ergens in huis bevindt zich de binnen-unit van de warmtepomp en daar moeten wel een aantal leidingen naartoe worden getrokken. De buiten-unit in de voortuin plaatsen terwijl de binnen-unit zich twee hoog aan de achterzijde bevindt, is dan wellicht niet optimaal. Ook vanwege het rendement van een warmtepomp heeft een zo kort mogelijke afstand de voorkeur. Verder mag het apparaat niets of niemand in de weg staan en er moet voldoende vrije ruimte zijn voor luchtdoorstroming en alle aansluitingen.

Fluisterstille buiten-unit

Plaats een buiten-unit liever niet te dicht bij een raam of deur en zeker niet vlakbij een slaapkamer of andere ruimte waar je veel tijd doorbrengt. Een buiten-unit maakt namelijk best veel geluid vanwege de ventilator en de compressor die erin zitten. Hoe verder je de buiten-unit weghoudt van ramen en deuren, hoe minder geluid je ervaart.

Omdat een warmtepomp het verwarmingswater minder heet maakt dan een gasgestookte cv-ketel, is er meer tijd nodig om het huis warm te krijgen. Daarom zal de pomp langer operationeel zijn dan je gewend bent en de buiten-unit dus ook langer geluid blijven produceren. Ook in de warme maanden, als je de warmtepomp gebruikt om het huis lekker koel te houden. Zo min mogelijk geluid is dus goed voor zowel je dag- als je nachtrust.

Verder helpt het als het huis goed geïsoleerd is en je lage-temperatuurverwarming hebt, zoals vloerverwarming of speciale radiatoren. Want dan hoeft een warmtepomp minder vaak en minder hard te werken. Los van de verwarming hebben we dan nog het warme tapwater. Dat gebruik je het hele jaar door en ook daar komt de warmtepomp voor in actie. Tenzij het een hybride lucht/water-warmtepomp is, want dan gaat het via de cv-ketel.

Burengerucht van een warmtepomp

Plaats de buiten-unit altijd op een stevige ondergrond die het gewicht aankan. Let erop dat hierbij gebruik wordt gemaakt van trillingsdemping, of de unit nu aan de gevel hangt of op een dak of balkon staat. Zet een buiten-unit liever niet ergens in een hoekje of met iets pal er tegenover, omdat het geluid dan weerkaatst wordt, waardoor je er juist extra veel last van krijgt. Houd bij het beperken van de hoeveelheid geluid ook rekening met de buren. Dat ideale plekje ver weg van jouw raam, kan immers betekenen dat je juist extra dicht in de buurt van dat van je buren komt. Plaats een buiten-unit dus sowieso nooit dicht op de erfgrens.

Geluidsdemper op je warmtepomp

Bij een modulerende warmtepomp kan het toerental variëren, waardoor de boel niet continu in- en weer uitschakelt, waarmee het geluid ook weer flink afneemt. Verder produceren grotere ventilatoren over het algemeen minder geluid, omdat ze minder snel hoeven te draaien. Zelfs een ruimer boilervat helpt, omdat de warmtepomp dan niet steeds een nieuwe lading leidingwater vanaf scratch hoeft op te warmen. Het plaatsen van een geluiddempende / geluidsabsorberende omkasting over de buiten-unit is ook nog een prima optie.

Gerelateerde artikelen