Waterleiding saneren met ‘kous’ van kunsthars

23 februari 2015 | 2 minuten leestijd

Wanneer waterleidingen vervangen moeten worden, levert dat vaak behoorlijk wat overlast op. Stoepen worden opengebroken; straten zijn onbegaanbaar of afgesloten. Dankzij een innovatieve kousmethode is dit binnenkort voorgoed verleden tijd. Deze revolutionaire techniek saneert het waterleidingnet van binnenuit, wat betekent dat de bestaande leiding niet opengebroken hoeft te worden. Dit beperkt overlast voor verkeer en omwonenden én scheelt een hoop tijd.

Kous van kunsthars

Om de waterleidingen te saneren volgens de innovatieve kousmethode wordt gebruik gemaakt van een ‘kous’ van kunsthars. De flexibele kous wordt met een drukvat in een bestaande waterleidingbuis geplaatst. Na het inbrengen wordt de kous met warm water gevuld. Door de temperatuurstijging hardt het materiaal uit en ontstaat er binnen 24 uur een stevige, elastische pijpleiding. Deze waterleidingbuis voldoet aan alle strenge eisen die in de drinkwatersector worden gesteld, zowel voor hygiëne als voor functionaliteit.

InfraTech Innovatieprijs

Inmiddels is de kousmethode al succesvol toegepast. Sittard had de primeur en in de wijk Hoogveld is de bestaande waterleiding van 500 meter vervangen dankzij ondergrondse sanering. Ongetwijfeld zullen meer waterleidingen volgen. Zeker nu Minister Schultz van Haegen de kousmethode heeft gekroond tot InfraTech Innovatieprijs van 2015. De kousrelining won in de categorie ‘Geplande innovatie’. De vakjury prijst deze praktische oplossing voor één van de grote vervangingsopgaven waar Nederland voor staat.

Gerelateerde artikelen