Waterstofgenerator van Toyota beschikbaar in Nederland

Bouw
Installatie
15 januari 2024 | 4 minuten leestijd

Toyota Nederland/Landport en EODev hebben een distributieovereenkomst gesloten waarmee ze de EODev GEH2 Hydrogen Power Generator in de Nederlandse markt gaan distribueren. De emissie- en geluidloze generator is breed inzetbaar en uitgerust met de door Toyota Motor Corporation ontwikkelde brandstofceltechnologie. Met de verdere uitrol van de brandstofceltechnologie wil Toyota de uitdagingen van de energietransitie verder versterken.

De EODev GEH2 Hydrogen Power Generator is een waterstofgenerator met brandstofcel die ontworpen is om diesel- of gasgeneratoren te vervangen in zowel mobiele, primaire als nood-stand-by toepassingen. Vanuit waterstof opgeslagen in gasvorm, produceert deze unieke generator elektriciteit. Hij is stil en volledig emissievrij en stoot uitsluitend waterdamp uit; dus geen CO2, NOx of fijne deeltjes. De GEH2 Hydrogen Power Generator is bovendien schaalbaar, efficiënt en gebruiksvriendelijk.

Jérémie Lagarrigue, CEO EODev: “De ondertekening van onze distributieovereenkomst met Louwman/Landport is een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van EODev en in onze relatie met Toyota. Het is een sterk signaal van onze wederzijde toewijding en een teken van een groeiende markt. We zijn er trots op dat we ons, naast onze historische partner met zijn Nederlandse importeur, kunnen ontwikkelen. En we zijn blij dat we onze positie in Nederland, een toonaangevend land op het gebied van decarbonisatie en best practices op milieugebied, kunnen versterken.”

Marc van der Leij, Managing Director Landport – Louwman Group: “We zien dat Nederland steeds meer te kampen heeft met de combinatie van netcongestie en een toenemende vraag naar laadpunten en laadpleinen omdat bestelbussen vanaf 2025 in veel gemeentes slechts nul uitstoot mogen hebben. Ook de bouwsector moet steeds vaker schoon en emissievrij bouwen. We zijn verheugd met de EODev GEH2 Hydrogen Power Generator, omdat deze generator bij dergelijke praktische uitdagingen een oplossing kan bieden voor uiteenlopende organisaties al dan niet in combinatie met batterij opslag en een PV-systeem. En natuurlijk is de EODev GEH 2 Hydrogen Power Generator ook een milieuvriendelijke en economische vervanger van een dieselgenerator als back-up systeem op een reeds bestaande locatie. We zijn dan ook zeer verheugd over de samenwerking met EODev.”

Probleemoplossend

De GEH2 Hydrogen Power Generator is uitermate geschikt voor zero-emission bouwprojecten waarbij NOx een probleem is, zoals in Natura 2000 gebieden. Elektrisch werken op deze locaties wordt veel makkelijker wanneer men ter plaatse energie opwekt met deze generator. Ook bedrijven – zoals datacenters – die grote hoeveelheden elektriciteit nodig hebben en waarbij sprake is van onvoldoende netaansluiting, kunnen dieselgeneratoren vervangen door deze duurzame waterstofgenerator. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die elektrische bedrijfswagens willen opladen, maar waarbij de benodigde netaansluiting niet aanwezig is. Ook hier biedt deze waterstofgenerator een oplossing. Al dan niet in combinatie met batterijopslag en een PV-systeem.

Parallel aansluiten

De GEH2 Hydrogen Power Generator heeft een stand-by vermogen van 88 kW. Daarnaast is een unit op te schalen met andere units. Met behulp van parallelschakeling kan men aan een nog hogere elektriciteitsbehoefte voldoen. De waterstofgenerator kan ook worden aangesloten op batterijopslag, diesel- of gasgeneratoren voor peak shaving-doeleinden. De generator is ook goed toepasbaar op afgelegen en/of gereguleerde locaties en als back-up systeem.

Gemakkelijk hanteerbaar

Met een vorkheftruck of kraan is de generator gemakkelijk te plaatsen. Het systeem biedt een gebruiksvriendelijke touchscreen-interface en een optie voor bewaking en monitoring op afstand. Na aansluiting op een waterstofbundel zorgt de innovatieve generator voor een goede voeding van uiteenlopende activiteiten.

Betrouwbare brandstofceltechnologie

De uitsluitend op waterstof opererende GEH2 Hydrogen Power Generator is uitgerust met de nieuwste generatie brandstofcellen van Toyota, waardoor het uitzonderlijk betrouwbaar is en weinig onderhoud nodig heeft. Het gecombineerde gebruik van een brandstofcel en een batterij zorgt voor een optimale efficiëntie.

Gerelateerde artikelen