Waterstofproject in Hoogeveen van start

Installatie
6 juni 2023 | 3 minuten leestijd

De partners uit het project, waaronder gemeente Hoogeveen, Remeha, RENDO, N-TRA, Gridwise Enginering & Services, NAM en Essent tekenden een overeenkomst en daarmee werd het officiële startpunt gemarkeerd. Na de ondertekening werd de eerste buis van het nieuwe waterstof distributiesysteem aangelegd.

Hiermee kunnen nieuw te bouwen woningen in de wijk Nijstad-Oost en een aantal bestaande woningen in de wijk Erflanden worden voorzien van waterstof voor de verwarming.

Met dit nieuwe waterstof project in Hoogeveen willen de partners aantonen dat waterstof een goede groene vervanger is voor aardgas. Onderdeel van het project is hergebruik van het bestaande aardgasnetwerk voor het transport van waterstof waardoor het niet nodig is nieuwe leidingen aan te leggen waar al leidingen liggen voor aardgas.

Intensieve samenwerking

Wethouder Jeroen Westendorp vertelt over de jaren van voorbereiding die voorafgingen aan dit moment: ‘We werken al vanaf 2018 aan deze plannen, samen met 22 partners en mogelijk gemaakt door subsidies van de Provincie Drenthe, het Rijk en Europa. We hebben ook intensief samengewerkt met betrokken inwoners. Want als er plannen gemaakt worden om bestaande huizen te voorzien van een nieuw warmtesysteem, is het vanzelfsprekend samen met de bewoners van die huizen die plannen uit te werken.’

De aanleg en overgang naar waterstof is nieuw en nog vrijwel niet toegepast in Nederland. Daarom is veel maatwerk nodig op gebied van bijvoorbeeld techniek, regelgeving en financiën. ‘Nu staan we op het bijzondere moment dat we van samen bedenken naar samen doen gaan’, aldus de wethouder.

Het is de bedoeling om in de 2e helft van 2023 de eerste woningen in Erflanden aan te sluiten en later de nieuwbouwwoningen (die nog gebouwd moeten gaan worden) in Nijstad- Oost.

Waterstof in combinatie met hybride

Arthur van Schayk van Remeha licht toe: ‘Waterstof is een van de antwoorden in de energietransitie vanaf 2030. Om deze route succesvol te laten zijn is het van groot belang projecten in een vroegtijdig stadium te realiseren. Het bijzondere aan dit project is de schaal waarbij wij gefaseerd waterstofketels zullen gaan leveren. Aan de hand van dit soort projecten kunnen we aantonen dat waterstof één van de wegen is naar een duurzame toekomst.’

Remeha gelooft daarbij in meerdere wegen naar duurzaamheid en ziet veel potentie in de combinatie tussen waterstof en hybride, zo gaat hij verder. ‘Met een hybride warmtepomp kan de gasvraag beperkt worden en ontstaat een combinatie voor de toekomst. Ook voor het project in Hoogeveen wordt de eventuele toepassing van een Remeha hybride warmtepomp in combinatie met een waterstof cv-ketel onderzocht.’

Gerelateerde artikelen