Zo stem je verwarmen, koelen en ventileren op elkaar af

Installatie
5 februari 2024 | 4 minuten leestijd

Voor een perfect binnenklimaat moeten alle installaties optimaal met elkaar samenwerken. Tegelijk hangt het binnenklimaat af van heel veel factoren en alle woningen en utiliteitsgebouwen zijn weer anders en hebben dus andere eisen. Het is dus essentieel dat verwarmen, koelen en ventileren helemaal zijn afgestemd op de specifieke situatie, de specialiteit van Groupe Atlantic Nederland.  

De focus voor de installatiebranche ligt op verduurzamen van gebouwen, waarbij all-electric warmtepompen, hybride oplossingen, ventilatiesystemen en aircoheaters centraal staan. Dat moet met geïntegreerde totaaloplossingen, vinden ze bij Groupe Atlantic Nederland. Dat Nederlandse familiebedrijf is één van de grootste nationale ontwikkelaars en leveranciers van all-electric binnenklimaatsystemen voor het verwarmen, verkoelen en ventileren van woningen en utiliteitsgebouwen.

Verschillen per woning en locatie

Maar er zijn heel veel verschillende soorten woningen en gebouwen en daardoor zijn er ook ontzettend veel mogelijkheden om het binnenklimaat te regelen. Dus zijn er ook heel veel oplossingen nodig die verschillen per woning en locatie. Kijk alleen al naar nieuwbouwwoningen en renovatiewoningen, die hebben allebei heel andere mogelijkheden en verwachtingen met betrekking tot isolatie, ventilatie en verwarming.

In renovatiesituaties is bijvoorbeeld vaak ruimtegebrek een uitdaging, of moeten er eerst nog heel veel andere stappen worden gezet voordat duurzame binnenklimaatsystemen kunnen worden toegepast. Je moet dan triple glas toepassen en extra isolatie aanbrengen voordat je aan een warmtepomp begint.

Maar goede isolatie betekent een luchtdichte woning, wat weer uitdagingen met zich meebrengt voor goede ventilatie. Bij renovatiewoningen is er in sommige gevallen geen ruimte voor balansventilatie of warmtepompen, maar dan kun je met een mechanische ventilatie en een aircoheater al een hoop verduurzaming doorvoeren zonder tekort te doen op het gebied van gezondheid en comfort.

Balansventilatie

Een concreet voorbeeld maakt dat duidelijk. Je ziet dat in veel BENG-woningen wordt gekozen voor een zeer goede isolatie, gecombineerd met lagetemperatuurverwarming op basis van een warmtepomp. Maar bij zo’n concept kan mechanische ventilatie met gevelroosters snel tot comfortklachten leiden. Verse lucht komt dan onverwarmd de kamer binnen. Bewoners proberen deze koudeval vervolgens te compenseren door de thermostaat een graadje hoger te zetten. Alleen is een warmtepomp nauwkeurig afgestemd op een bepaalde ontwerptemperatuur en reageert dus ‘traag’. Dan heb je veel aan balansventilatie, want dan win je warmte of koude terug. Dan kan ook de warmtepomp optimaal zijn werk doen.

Meedenken over het totaalplaatje

Dat laat zien dat je bekend moet zijn en ervaring moet hebben met heel veel principes om slimme totaaloplossingen aan te kunnen bieden, die goed inspelen op deze wisselende vragen. Je ziet dan ook dat er bij installateurs veel vraag is naar goede ondersteuning bij dit soort totaalopdrachten. Wij kunnen dan precies ondersteunen waar het nodig is.’

Bij Groupe Atlantic gaat het er niet zozeer om dat de eigen merken worden gebruikt. Ze kunnen heel goed combineren naar de wens van de klant, waarbij ze ook kunnen schakelen met andere merken. Als organisatie hebben ze heel veel kennis van het samenspel van technieken en principes en daardoor kunnen ze goed meedenken over het totaalplaatje.

Van Orcon naar Groupe Atlantic

Binnen Groupe Atlantic Nederland is er veel kennis over de drie productgroepen verwarming, koeling en ventilatie. Ze ontwikkelen een groot deel ook zelf en daardoor kunnen ze doelgericht ontwikkelen op basis van de wensen en behoeftes van de markt. Denk bijvoorbeeld aan onze hybride add-on zonder binnenunit.

Al sinds 1970 ontwikkelt en maakt Orcon BV eigen producten voor ventilatie. Sinds 2009 importeren en verspreiden ze onder de naam Thercon BV ook aircoheaters van Fujitsu, en vanaf 2013 zijn daar de warmtepompen van Atlantic bijgekomen. Via die import kwamen ze in contact met de hoofdorganisatie, Groupe Atlantic, en in 2017 werd gestart met een gedeeltelijke overname. In 2020 fuseerden Oron BV en Thercon BV, en sinds 2021 heet de organisatie officieel Groupe Atlantic Nederland. Maar ze voeren nog altijd drie losse productmerken: Orcon (ventilatie), Fujitsu (verkoelen) en Atlantic (verwarmen).

Groupe Atlantic Nederland staat op VSK. Kom langs in hal 12, stand D030 om uitgebreid te praten over hoe je alle installaties op elkaar afstemt voor een perfect binnenklimaat. 

Gerelateerde artikelen