Zonne-energie afgelopen jaar ruim verdubbeld

13 mei 2014 | 2 minuten leestijd

De gezamenlijke energiebeheerders registreren hoeveel vermogen wordt opgewekt door onder meer zonnepanelen. Begin april stond de teller op 651 megawatt door ruim 162 duizend zonnepaneelinstallaties. Ter vergelijking: in juli 2013 lag het totale geregistreerde vermogen door zonne-energie pas op 347 megawatt.

Omdat particulieren en bedrijven zelf hun installaties moeten aanmelden, is dit vermogen minder dan het echte aantal megawatts. ”De registraties zijn goed voor zo’n 80 tot 90 procent van alle installaties die we in Nederland hebben”, aldus Martijn Boelhouwer van Netbeheer Nederland.

Salland is koploper

De cijfers laten zien dat vooral in het oosten en zuidoosten van het land mensen investeren in zonnepanelen. Salland staat aan kop. Boelhouwer: ”We zien dat daar grote energieprojecten worden gestart waarbij bijvoorbeeld oude asbestdaken worden verwijderd, en meteen voorzien van zonnepanelen. Veel boerenbedrijven maken met subsidie gebruik van die duurzame energiemogelijkheden.”

De provincie Flevopolder staat op de tweede plaats in de zonne-energie productie. “Daar zijn er minder aansluitingen maar er zijn een aantal boerenbedrijven die hun grond gebruiken voor enorme oppervlakten met zonnepanelen.”

Verder zijn het veel woningbouwcorporaties die investeren in grootschalige zonne-energie projecten. “Omdat zij groot kunnen inkopen, kunnen ze de panelen goedkoper ontvangen, en zo is de investering er eerder uit. Hoewel we ook steeds meer zien dat gewone consumenten besluiten om zonnepanelen te plaatsen, omdat de prijs van zonnepanelen is gedaald. Inmiddels is het ook zonder subsidie aantrekkelijk voor `gewone` consumenten.”

Nog veel groei mogelijk

In Nederland is nog veel groei mogelijk in de installatie van zonnepanelen, want zonne-energie is op dit moment slechts 0,5% van de totale energieproductie in Nederland. En de technische ontwikkelingen gaan steeds verder.

Martijn Boelhouwer: “De zonnecellen zijn efficiënter geworden en je ziet ze in steeds meer mogelijke toepassingen. Ik zag dat er in de Verenigde Staten ramen zijn met ingebouwde zonnecellen, die ook kon verduisteren. En in het zuiden van ons land is men bezig met het aanleggen van zonnecellen in een weg, zodat die met zonne-energie verlicht kan worden. Er zijn volop kansen voor installateurs die bijblijven op het gebied van zonne-energie.”

 

 

 

Gerelateerde artikelen