Zonne-energie in de ruimte

27 May 2014

Wetenschappers in Japan hebben daarom een nieuw idee gelanceerd dat moet zorgen voor een constante stroom van zonne-energie: zonne-energie opgewekt in de ruimte via een gigantisch zwevend schild.

Het idee is niet nieuw. In 1968 kwam NASA-wetenschapper Peter Glaser met het idee om zonne-energie op te wekken in de ruimte en dit met microgolven terug te stralen naar de aarde. Dit plan werd echter vroeg afgekapt toen bleek dat het erg duur was.

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA wil desondanks nu toch de weg vrijmaken voor zo’n soort schild. Het schild zou 36.000 kilometer boven de aarde komen te hangen en ruim 10.000 ton wegen. Zo’n schild is 5 tot 10 keer efficiënter in het opwekken van energie omdat deze 24 uur per dag zonne-energie kan opwekken.

Er zijn twee mogelijkheden om de opgewekte energie vervolgens weer terug naar de aarde te krijgen. De energie moet worden omgezet in microgolven of laserstralen en vervolgens ergens op aarde opgevangen worden door middel van een gigantische antenne.

Hoewel Japan een hoop geld inzet op het project is de kans groot dat ook andere landen moeten gaan investeren om dit project mogelijk te maken.