Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Waar je op let bij de installatie van je elektrische systeem

© pexels

​​Of je nu een nieuwbouwwoning laat bouwen of een flinke renovatie uitvoert, de elektrische installatie vormt de ruggengraat van je woning. En juist omdat die grotendeels uit het zicht ligt, wordt er vaak te laat over nagedacht.

Maar geloof ons: een goed uitgedacht systeem maakt straks het verschil tussen comfort en gedoe. Je wilt immers dat alles werkt – veilig, slim en klaar voor de toekomst. Dus waar moet je allemaal op letten als je een elektrisch systeem gaat installeren? We vertellen je er in dit blog alvast wat meer over.

Denk verder dan stopcontacten

Veel mensen denken bij elektra vooral aan waar de lichtknoppen komen. Belangrijk, zeker. Maar minstens zo essentieel is de manier waarop de stroom door je huis loopt. Hoeveel groepen heb je nodig? Komen er zware verbruikers bij, zoals een inductiekookplaat, warmtepomp of laadpaal? Door nu al overzichtelijk te werken en goed te plannen, voorkom je dat je straks muren moet openbreken of opnieuw moet verdelen. Stel zelf de groepenkast samen en stem dit dan helemaal af op jouw woon- én toekomstplannen. Je weet hierdoor zeker dat je voor een enorm lange tijd geniet van meer woongenot. 

Veiligheid begint bij de basis

Een veilige installatie is meer dan netjes gelegde kabels. De beveiliging tegen overbelasting en lekstroom is minstens zo belangrijk. Een aardlekautomaat bestellen is dan een slimme zet. Dit compacte onderdeel combineert twee functies in één: het beschermt tegen zowel lekstroom als overstroom. Minder onderdelen, meer overzicht én een hogere betrouwbaarheid. Vooral bij nieuwbouw of volledige renovatie is het een no-brainer om deze meteen in je systeem op te nemen. Met slechts een paar kleine aanpassingen kun je dan al een wereld van verschil maken.

Bouwen met een gerust hart; laat je hier altijd goed over adviseren

Bouwen of verbouwen is al stressvol genoeg. Dus waarom zou je risico nemen met iets fundamenteels als elektra? Laat je in deze fase dus altijd goed adviseren, werk samen met een installateur die meedenkt én plan vooruit. Door vanaf het begin te investeren in een degelijk en doordacht systeem, bespaar je jezelf op de lange termijn tijd, kosten en kopzorgen. Zo kun jij je straks bezighouden met het leuke werk – je woning tot leven brengen – wetende dat de techniek achter de muren klopt. Ga je op korte termijn al een keer aan de slag met bouwen zonder risico’s?