Voor het eerst sinds de warmtepomp op grote schaal een goed alternatief is voor de cv, is het aantal verkochte warmtepompen in Nederland afgenomen. Cijfers van het CBS laten zien dat er In 2024 393 duizend warmtepompen zijn verkocht in Nederland. Dat is 14 procent minder dan in 2023.
Dat aantal is zelfs ook nog 2 procent minder dan in 2022. In totaal waren er eind 2024 2,6 miljoen warmtepompen in Nederland. Ondanks de lagere verkoopcijfers is het totaal aantal warmtepompen wel met 17 procent toegenomen. Dat komt doordat er in 2024 meer warmtepompen zijn bijgeplaatst dan er uit gebruik zijn genomen.
Onzekerheid in de markt
Het beleid is er jarenlang op gericht geweest om warmtepompen te promoten, en er is dan ook lang een sterke groei te zien geweest. Er was zelfs sprake van een verplichting om een hybride warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel vervangen moest worden. Het huidige kabinet zette daar een streep door zorgde daardoor voor onzekerheid in de markt. Consumenten zijn nu blijkbaar terughoudender in de aanschaf van een warmtepomp.
De grootste afname
Van de drie soorten warmtepompen eind 2024 was 72 procent een lucht-luchtwarmtepomp, ofwel een airco, 22 procent een lucht-waterwarmtepomp en 6 procent een bodem- of waterwarmtepomp.
De grootste afname is te zien bij bodem- of waterwarmtepompen. Daarvan werden er in 2024 maar liefst 35 procent minder verkocht. De sterke toename van dit soort warmtepompen kwam doordat sinds halverwege 2018 nieuwe gebouwen niet meer op het aardgasnet mogen worden aangesloten. Dat betekent dat deze gebouwen voor verwarming afhankelijk zijn van een warmtenet of een warmtepomp. Dit is terug te zien in de verkoopcijfers van bodem- of waterwarmtepompen, die vooral in de nieuwbouw geplaatst worden. Na een sterke toename tussen 2018 en 2020 bleven de verkoopcijfers van deze typen warmtepompen tussen 2020 en 2022 relatief stabiel, net als de nieuwbouwcijfers. In 2023 nam de verkoop nog toe, maar 2024 laat dus een duidelijke kentering zien.
Lucht-water en airco’s
De verkoop van lucht-waterwarmtepompen daalde ten opzichte van 2023 met 29 procent. De groei van de afgelopen jaren werd veroorzaakt door de stijgende aardgasprijs, waardoor mensen op zoek gingen naar manieren om aardgas te besparen. Deze kunnen zowel in nieuwbouw als in bestaande gebouwen geplaatst worden.
Van de verkochte lucht-waterwarmtepompen is een steeds groter gedeelte hybride, in 2024 was dit 42 procent. Hybride warmtepompen worden uitsluitend geplaatst in bestaande gebouwen, omdat nieuwe gebouwen geen aardgasaansluiting hebben.
Lucht-luchtwarmtepompen – ofwel airco’s – worden zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw geplaatst. De verkoop van deze soort warmtepompen is tussen 2018 en 2020 sterk toegenomen, maar het aantal stabiliseerde zich in de jaren erna.
Subsidies vooral naar niet-stedelijke gebieden
Wie een lucht-waterwarmtepomp of bodem- of waterwarmtepomp in een bestaand gebouw plaatst kan gebruikmaken van de ISDE-subsidieregeling. Tussen 2022 en 2024 zijn er 228 duizend lucht-waterwarmtepompen en 10 duizend bodem- of waterwarmtepompen aangeschaft met ISDE-subsidie. Er wordt vaker zo’n subsidie aangevraagd voor lucht-waterwarmtepompen dan voor bodem- of waterwarmtepompen, omdat deze regeling niet van toepassing is op nieuwbouw. De gesubsidieerde warmtepompen zijn voornamelijk terechtgekomen in gemeenten buiten de stedelijke gebieden.