Op bouwplaatsen wordt niet alleen gebouwd, maar er vindt ook uitwisseling plaats van veel digitale gegevens. Denk aan BIM-data, aan cloud-werkplekken en het steeds belangrijker wordende Internet of Things. Daarom loont het de moeite om een goede en veilige digitale infrastructuur aan te leggen, ook al is die maar tijdelijk. Wat zijn de mogelijkheden?
Voor middelgrote en kleinere bouwbedrijven kan het implementeren van geavanceerde connectiviteitsoplossingen een uitdaging zijn. De kosten en complexiteit van hoogwaardige connectiviteit soms een drempel. Veelal is er een minimale bandbreedte van 200 Mbit/s nodig, maar dat betekent al een flinke investering.
Connectiviteit onmisbaar
Toch is connectiviteit een essentieel onderdeel van de bouwsector, en met de opkomst van BIM, Artificial Intelligence en cloudwerkplekken is het uitgegroeid tot een onmisbare, mission-critical voorziening.
Ook IoT-apparaten zoals sensoren en monitoren transformeren de bouwsector. Ze helpen problemen te voorkomen, bijvoorbeeld door oververhitting van apparatuur of schade aan infrastructuur in een vroeg stadium te detecteren. Door real-time data te verzamelen en analyseren, kunnen bouwbedrijven proactief handelen en kosten besparen.
Daarnaast speelt IoT een cruciale rol in de veiligheid op de bouwplaats. Sensoren met valdetectie kunnen bijvoorbeeld een plotselinge hoogteverandering registreren en een alarm activeren als de persoon daarna niet meer beweegt. Dit soort technologieën maken de werkomgeving veiliger en kunnen zelfs levens redden.
Creatieve oplossingen
Grote en middelgrote bouwprojecten kunnen door al deze factoren simpelweg niet meer zonder betrouwbare digitale infrastructuur. Vandaar dat voor alle uitdagingen een oplossing wordt gezocht. In de sector zijn dan ook tal van succesvolle voorbeelden van innovatieve connectiviteitsoplossingen te vinden.
Zo maakt een middelgroot bouwproject gebruik van een combinatie van geavanceerde connectiviteitstechnologieën om alle essentiële bedrijfsprocessen te ondersteunen. Ze implementeerden bijvoorbeeld een zakelijke internetoplossing en een geïntegreerd communicatieplatform, waarmee medewerkers eenvoudig contact kunnen houden, zowel op kantoor als op de bouwplaats. Glasvezelverbindingen zorgen daarbij voor snelle en stabiele communicatie tussen verschillende locaties, terwijl mobiele data de uitwisseling van projectinformatie direct vanaf de bouwplaats mogelijk maakt.
Ook MKB-bouwbedrijven zoeken steeds vaker naar manieren om de connectiviteit op de werkvloer te verbeteren. Extra antennes kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om ervoor te zorgen dat ook binnen gebouwen-in-aanbouw een stabiel signaal beschikbaar is, essentieel voor technologieën zoals LiDAR. In sommige gevallen vraagt dit om maatwerkoplossingen, bijvoorbeeld wanneer de infrastructuur discreet moet worden geïntegreerd, zoals bij monumentale panden waar het uiterlijk niet mag veranderen. Dankzij slimme en flexibele connectiviteitsoplossingen kunnen bouwbedrijven – groot én klein – blijven innoveren en efficiënter werken.
5G en draadloze connectiviteit in de bouw
Draadloze connectiviteit, en met name 5G, wordt steeds belangrijker in de bouwsector. De hoge snelheid en betrouwbaarheid van 5G maken het mogelijk om geavanceerde IoT-toepassingen te ondersteunen. Denk aan sensoren die bouwprocessen monitoren en real-time data verzamelen, wat bijdraagt aan een efficiëntere en veiligere werkomgeving.
Ook tablets en smartphones op de bouwplaats profiteren van 5G, waardoor medewerkers altijd en overal toegang hebben tot projectinformatie en directe communicatie. Dit verhoogt de mobiliteit en flexibiliteit, wat de productiviteit en efficiëntie van bouwteams aanzienlijk verbetert.
Veiligheid nooit het sluitstuk
Verlies daarbij de veiligheid nooit uit het oog, omdat er met heel veel kritieke data wordt gewerkt. Toch is er altijd een oplossing die past, en het loont de moeite om daar samen met je provider naar te zoeken. Goede en betrouwbare connectiviteit heeft simpelweg te veel voordelen om te negeren.
Lees ook de whitepaper: Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen