5 soorten airco die je moet kennen

Airco
Kees Krick
13 mei 2024
4 min

De airco is een beproefde methode om een ruimte naar keuze af te koelen zodat daar een aangename temperatuur ontstaat. Doordat hierbij veel vocht uit de lucht wordt gehaald, daalt de relatieve luchtvochtigheid en voelt het binnenklimaat nog aangenamer aan. Daarnaast kunnen moderne airco’s meestal ook nog verwarmen. Welke soorten airco’s zijn er eigenlijk?

Single split airconditioning

Dit type airconditioning bestaat uit twee delen, een buitenunit en een binnenunit, die via leidingen met elkaar zijn verbonden. Het gaat om airconditioning die op een vaste plek wordt geïnstalleerd en dus niet verplaatsbaar is. Groot voordeel van een split-unit is dat het binnendeel een bescheiden omvang heeft en een minimum aan geluid maakt. De onderdelen met de hoogste geluidsproductie bevinden zich buiten.

Er moet dus wel ergens een plekje zijn om die buitenunit te plaatsen, ook rekeninghoudend met zaken als de wettelijke geluidseisen. De leidingen die tussen de beide units lopen kunnen binnen netjes worden weggewerkt, wat bij nieuwbouw of een renovatie het eenvoudigst gaat. Omdat er één binnenunit is, kan er ook maar één ruimte gekoeld of verwarmd worden. Denk aan woonkamer, slaapkamer, hobbyruimte, thuiskantoor, of een kantoorruimte.

Multi split airconditioning

Net als bij single split airconditioning is ook dit een vast aircosysteem. Met als grote verschil dat er ditmaal meerdere binnenunits aan één buitenunit gekoppeld kunnen worden. Daardoor kun je meerdere ruimtes onafhankelijk van elkaar koelen, of deze verwarmen. Naast meerdere ruimten op hetzelfde moment, is een ander scenario dat overdag bijvoorbeeld de woonkamer en/of een werkkamer gekoeld wordt en ’s avonds of ’s nachts de slaapkamer.

De temperatuur is per ruimte instelbaar, maar je kunt met dit aircosysteem niet de ene ruimte koelen en tegelijkertijd een andere opwarmen. Een multi split airco neemt minder ruimte in beslag dan twee single split airco’s. Belangrijk is dat jouw klant goed nadenkt over de te koelen ruimten, vanwege het aanleggen van leidingen en installeren van de binnenunits.

Monoblock airco

Een binnenunit en een buitenunit gecombineerd in één apparaat is ook een mogelijkheid. Zo’n monoblock maakt wel meer geluid omdat alle onderdelen zich ditmaal binnenshuis bevinden. Ook kan een monoblock niet in een willekeurige ruimte geplaatst worden, omdat het doorgaans pal tegen de buitenmuur geplaatst moet worden. Dit vanwege de dubbele muurdoorvoer die zich direct achter het apparaat bevindt en die aan gevelzijde netjes wordt afgedekt met een muurrooster. Daarmee is de monoblock airco een laagdrempelige en relatief eenvoudig te installeren oplossing. Ook in appartementen en hoogbouw is een monoblock ideaal, vooral waar geen buitenunit aan de gevel geplaatst kan of mag worden, of als dat een te complexe operatie is.

Mobiele airco

Ook dit is een monoblock, maar dan eentje op wieltjes. Daardoor kan deze airco eenvoudig op elke gewenste plek worden neergezet en ook weer netjes worden opgeborgen mocht de airco een tijdje niet nodig zijn. Het apparaat kan zelf meeverhuizen met je klant. Er is alleen een stopcontact nodig en een raam of deur die op een kier kan worden gezet om de afvoerbuis naar buiten te steken waarmee de warme lucht wordt afgevoerd. Dat laatste is meteen een belangrijk nadeel van dit systeem, want door die kier kan makkelijk warme lucht binnendringen. Secuur afdichten dus.

Een mobiele airco is groot, zwaar en produceert veel geluid. Verder is het koelvermogen beperkt vergeleken met de andere aircosoorten. Tegenwoordig bestaat er ook een split-unit variant, die is stiller en heeft meer vermogen.

Als installateur heb je hier natuurlijk geen werk aan, maar je kunt je klant wel adviseren over de extra mogelijkheden die een mobiele airco biedt. Denk als aanvulling op de vaste airconditioning voor zoiets als een te afgelegen ruimte, maar ook vanwege de flexibiliteit om dit apparaat waar dan ook (tijdelijk) neer te zetten.

VRF-systeem

VRF-systemen zijn bedoeld voor grote gebouwen. Denk aan de utiliteit, zoals kantoren, hotels, de gezondheidszorg, industrie, horeca, het onderwijs en de overheid. VRF staat voor Variable Refrigerant Flow. Dankzij de regelbare koelmiddelverdeling een groot aantal ruimten geheel onafhankelijk van elkaar kunnen worden gekoeld of verwarmd.

Door een VRF-systeem te combineren met een luchtbehandelingskast kan ook ventilatie, luchtvochtigheid en luchtzuivering optimaal geregeld worden en zo ontstaat een compleet klimaatsysteem. Afhankelijk van de configuratie kan met een VRF-systeem op hetzelfde moment worden verwarmd en gekoeld. Ideaal dus om bepaalde ruimten te verwarmen, terwijl andere ruimten juist (altijd) koel moeten worden gehouden.

Montage

We gaan nog even terug naar de single en split aircosystemen. Want bij deze airco’s heb je keuze uit verschillende plaatsingsmogelijkheden. Zo installeer je een wandairco bij voorkeur hoog aan de wand, waardoor het vrijwel overal toepasbaar is en niet ten koste gaat van de vrije ruimte. Ook een plafondairco is breed inzetbaar, alleen plaats je het ditmaal direct tegen of onder het plafond, mits het niet om een verlaagd plafond gaat.

Een cassette airco is juist bedoeld om onopvallend te worden weggewerkt in een systeemplafond, waar dan wel een minimale inbouwhoogte beschikbaar moet zijn. Alleen de onderzijde waarin zich een aantal luchtroosters bevinden blijft zichtbaar. Een variant hierop is de duct unit, die ook weer onzichtbaar achter een verlaagd plafond wordt gemonteerd. Ditmaal lopen er luchtkanalen vanaf een soort basisstation naar kleine uitblaasroosters die op verschillende plekken in het verlaagde plafond zijn aangebracht.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen