België krijgt grootste energieopslag van Europa

Hub Redactie
Hub Redactie
18 januari 2024
2 min

GIGA Storage kondigt aan dat zij een 600 MW energieopslag project met een totale capaciteit van 2.400 MWh, genaamd Green Turtle, gaan ontwikkelen in Dilsen-Stokkem, België. Het project, strategisch geplaatst naast een nieuw 380kV hoogspanningsstation van Elia, gaat volgens de initiatiefnemers “een sleutelrol spelen bij de energietransitie binnen België en Europa. Het initiatief zal een wezenlijke bijdrage leveren aan het energienet door opgeslagen hernieuwbare energie te leveren in tijden van lage zon- en windproductie, waardoor de afhankelijkheid van kolen- en gascentrales verminderd wordt.”

Het nieuwe batterijpark zal een opslagcapaciteit hebben van 2.400 MWh. Dat betekent dat hier per dag het gemiddelde energieverbruik van 330.000 gezinnen kan worden opgeslagen en terug op het elektriciteitsnet worden gezet. “Zo dragen we bij aan de energietransitie, de verdere uitbouw van een betrouwbaar energienetwerk en betaalbare energie voor iedereen.”

De gekozen locatie bevindt zich aan de hoogspanningslijn van Van Eyck naar Gramme en staat in verbinding met het Nederlandse net.

Strategische locaties

Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage: “Met dit soort grote energieopslagprojecten dragen wij bij aan energiezekerheid, tijdens maar ook na de energie-transitie van fossiel naar hernieuwbaar. Door grootschalige energieopslag op strategische locaties te ontwikkelen zullen de energieprijzen stabieler worden en zullen we steeds minder afhankelijk worden van de import van (fossiele) energie. Hoewel dit project de allergrootste batterij van Europa zal worden, is er de komende jaren veel meer opslagcapaciteit nodig. GIGA Storage wil daar een belangrijke rol in blijven spelen met haar ambitie van 5 GW geïnstalleerd vermogen in 2030. Zo wordt in Nederland gewerkt aan een grote batterij in Delfzijl (https://giga-storage.com/projecten/leopard/) en verwacht GIGA de komende jaren nog meerdere van dit soort projecten in diverse Europese landen te kunnen aankondigen.”

Joeri Siborgs, General Manager GIGA Storage België: “Dit project wordt ontwikkeld op een industrieel terrein waar al eerder initiatief voor was om een batterij te ontwikkelen. De vergunningsaanvraag is ingediend en wij verwachten nog in 2024 een aanvang te kunnen maken met de daadwerkelijke bouw. GIGA Storage streeft ernaar om voor 2030 de realisatie van 3 GW aan batterijopslag in België te realiseren.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Hub Redactie
Hub Redactie

Gerelateerde artikelen