Boekentip: Bijzonder Beroerde Bouwers

Hub Redactie
Hub Redactie
01 december 2021
3 min

Het boek Bijzonder Beroerde Bouwers is geschreven door de Engelsman Sean Connolly en heet in het Engels: The book of massively epic engineering disasters. Rampen dus, en daarvan worden er in het boek twintig beschreven. 

Twintig `bouwfouten` 

Het boek geeft inzicht in hoe de twintig `bouwfouten` konden ontstaan. De scheve toren van Pisa komt natuurlijk aan bod, maar ook een wolkenkrabber in Boston waarvan na een storm zo`n 65 ramen (ieder raam was 1 bij 3 meter groot en woog 225 kilo) naar beneden kwamen. De gaten die er in de gevel ontstonden, werden opgevuld met triplex platen.
Er worden niet alleen gebouwen besproken, maar ook andere constructies die door menselijke fouten ten onder gingen. Zoals, letterlijk, de oceaanreus Titanic en de zeppelin de Hindenburg.
Bij ieder hoofdstuk wordt uitgelegd wat er mis ging, en na die uitleg kunnen kinderen zelf aan de slag met een of meer experimenten. Die maken duidelijk hoe een technisch principe werkt, bijvoorbeeld draagkracht, een fundering, of luchtweerstand. Alle experimenten zijn uit te voeren met spullen die iedereen wel in huis of in de schuur heeft. Een paperclip, lege eierdoos, klei, eetstokjes, een emmer of een lege petfles, een potlood, een mesje, en noem maar op. Slim gevonden, en het brengt kinderen zo op speelse wijze echt wat bij.

Stadion van hout

Het boek opent met een hoofdstuk over de grootste stadionramp ooit, net na het begin van de jaartelling. Onlangs stortte een stukje van de tribune in het Goffert-stadion in Nijmegen in en gelukkig deden er zich geen persoonlijke ongelukken voor. Dat was wel anders in het jaar 27 na Christus. Iemand bedacht dat er in Fidenae (vlakbij Rome) snel en goedkoop een groot stadion gebouwd moest worden om gladiatorengevechten te kunnen houden. Er werd gekozen voor hout, er werd geen fundering gebouwd, en van tevoren werd niet berekend hoeveel toeschouwers er in het stadion zouden passen. Voor het eerste gevecht stroomden 50.000 bezoekers toe. Dat bleek veel te veel voor de lichte constructie. Die zakte al snel in elkaar en duizenden mensen kwamen om. Kort daarna kwam de Romeinse Senaat met een soort Bouwbesluit waarin regels omtrent de veiligheid werden vastgelegd. Een ramp van deze omvang heeft zich nooit meer voorgedaan.

Dansende brug

Nog een mooi voorbeeld is hoofdstuk 9: over de hangbrug van Tacoma in Washington. Wie bouwkunde studeerde, heeft misschien het filmpje tijdens een college gezien. En zo niet: de indrukwekkende beelden zijn op YouTube nog te bekijken, de moeite waard. De brug was heel lang, maar ook heel smal. Daar werd voor gekozen om de brug minder duur te maken. Tegelijkertijd vond de architect V-vormige steunpilaren onder de weg niet mooi staan. Dus die kwamen er niet, met als gevolg dat de brug op en neer kon gaan golven tijdens een storm in 1940. De brug schommelde steeds harder en brak uiteindelijk doormidden. De twee hoofdtorens bogen naar binnen, waarna de brug helemaal instortte. Het duurde tien jaar om een nieuwe brug te bouwen. Er is veel geleerd van de ramp met deze dansende brug. 

Aanrader

Het boek Bijzonder Beroerde Bouwers van Sean Connolly (en vertaald door Jaap Slingerland) werd onderscheiden met de lezersprijs van de Kinderboekenweek 2021 en is echt een aanrader!

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen