De nieuwe lichtinstallatie?

Hub Redactie
Hub Redactie
19 september 2014
2 min

Beveiliging in de lichtinstallatie

Op het vliegveld is erg veel beveiliging nodig, zeker op één van de drukste vliegvelden in Amerika. Op Newark Libery Airport hebben ze daarom een nieuwe oplossing gevonden. In de LED-lichtinstallatie zitten camera’s, computers, sensoren verwerkt, die verbonden zijn met de beveiligingspost. Zo worden de passagiers en bezoekers van het vliegveld niet alleen verlicht, maar tegelijkertijd ook geobserveerd. Vanzelfsprekend is niet bekend wat het systeem allemaal kan, maar een paar dingen zijn wel al in de openbaarheid gekomen.

Licht dat observeert en alarmeert

Via de lichtarmaturen worden de bewegingen en bijvoorbeeld ook de nummerplaten van binnenkomende auto’s in de gaten gehouden. Als iemand niet van de auto naar het vliegveld loopt, maar tussen de auto’s blijft rondzwerven krijgen de beveiligingsmensen een seintje dat iemand zich verdacht gedraagt. Staat er ergens een onbeheerde tas? De lichtinstallatie merkt het op en geeft een sein af aan de beveiliging. Zo worden alle mensen, ook het eigen personeel, scherp in de gaten gehouden. Een lichtinstallatie die op deze manier ‘slimmer’ gemaakt wordt kan dus zelfs meer dan de gemiddelde beveiligingscamera.

Big Brother lichtinstallatie?

Op een vliegveld is het natuurlijk voor de veiligheid belangrijk dat er goed gekeken wordt naar alle aanwezige personen. Het systeem is echter zo goedkoop dat het wellicht ook elders toegepast gaat worden. Dat kan erg prettig zijn, bijvoorbeeld als straatverlichting kan zien waar er sneeuw of ijs op de weg ligt, zodat er meteen gestrooid kan worden of als een parkeergarage een automobilist meteen naar een vrije plek kan loodsen. Een stuk minder prettig is het idee dat lampen u kunnen observeren, waar u ook maar bent in de openbare ruimte en deze gegevens ook kunnen koppelen aan andere gegevens. Denk maar aan gegevens van uw koopgedrag elders of uw bezoek aan een ziekenhuis. De vraag is dan ook of deze nieuwe lichtinstallatie een zegen of een vloek wordt.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Hub Redactie
Hub Redactie

Gerelateerde artikelen