In de wijk Hoog Dalem in Gorinchem weten ze inmiddels niet beter. De zogeheten all electric-woningen zijn niet langer afhankelijk van aardgas, maar draaien volledig op elektriciteit. De huizen worden verwarmd met een warmtepomp op elektriciteit, die warm water uit de grond omhoog de woning in pompt. Het water stroomt vervolgens door de leidingen in de vloeren en voorziet het hele huis van een aangename temperatuur. In de zomer kan het water bovendien als koeling dienen.
Energieplan Utrecht
Ook in Utrecht hebben ze wel oren naar een gasloze samenleving. Onlangs werd het Energieplan Utrecht gepresenteerd, dat samengesteld werd met hulp van 165 meedenkende inwoners. Daar in valt te lezen dat Utrecht `van het gas af wil`. De gemeente is zich ervan bewust dat fossiele energie eindig is en is er tevens van doordrongen dat de winning van aardgas in Noord-Nederland niet houdbaar is. Bovendien ziet Utrecht het niet zitten om afhankelijk te zijn van onbetrouwbare gasleveranciers.
In het plan staat dat waar mogelijk aardgasleidingen niet worden vervangen en alternatieve vormen van warmtevoorziening worden ingezet. “We denken daarbij aan woningen die veel energiezuiniger worden in combinatie met stadsverwarming of volledig elektrische vormen van verwarming”, aldus het rapport. Utrecht streeft naar een volledig energieneutrale stad en zet ook vol in op zonnepanelen, windenergie en elektrisch rijden.
Stroomnet nog niet klaar
Netbeheerder Stedin is enthousiast over de plannen, maar noemt ze voorlopig nog onhaalbaar. Volgens Stedin is gasloos wonen zeker de toekomst, maar wel een verre toekomst. Eer dat een groot deel van de woningen volledig draaien op elektriciteit, schijnen we niet een paar jaar; maar eerder een aantal decennia verder te zijn. Een groot gedeelte van de omgeving zou op de schop moeten om de plannen haalbaar te maken en dat kost veel tijd. Daarnaast is het stroomnet nog niet berekend op een gasloze samenleving; dat kan het simpelweg nog niet aan.