Het loodgietersvak verandert snel

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
10 maart 2023
1 min

In aanloop naar de Wereld Loodgieters Dag op zaterdag 11 maart onderstreepte Techniek Nederland dat loodgieter een bijzonder en belangrijk vak is. De politiek zou veel meer aandacht moeten hebben voor het technisch beroepsonderwijs.

Voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra benadrukt dat er steeds meer waardering is voor het loodgietersvak. En omdat de vraag naar technici sterk groeit, zijn er ook genoeg carrièrekansen. 

Digitaler

Loodgieter is een ouderwetse naam voor het vak. Eigenlijk heet het beroep sanitair-installateur, en het verandert snel. ‘Het vakgebied wordt breder, innovatiever en digitaler’, zegt Terpstra. ‘Denk aan een energiezuinig huis, waterbesparing en -hergebruik of een speciaal systeem dat de riolen controleert. De moderne loodgieter is een ambachtelijke vakman of vakvrouw, maar heeft óók verstand van ict. Je zult hem of haar steeds vaker met een laptop in de weer zien.’

De loodgieter voorkomt natte voeten

Er komen ook steeds uitdagingen bij. Zo komt de loodgieter niet alleen bij mensen thuis, maar ook bijvoorbeeld in ziekenhuizen waar het belangrijk is om medicijnresten uit het water te filteren, om te voorkomen dat het oppervlaktewater verontreinigd raakt.

En loodgieters zorgen ervoor dat we droge voeten houden. Met goede hemelwaterafvoer en riolering komen tuinen en woningen bij hevige regenbuien niet blank te staan en blijven straten en wegen begaanbaar. Terpstra: ‘Dat onderdeel van het werk wordt alleen maar belangrijker. Klimaatadaptatie krijgen we niet voor elkaar zonder de loodgieter.’

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Sander van der Meijs
Sander van der Meijs

Gerelateerde artikelen