Nederlandse batterijproducent haalt twee miljoen euro op

Hub Redactie
Hub Redactie
05 februari 2024
3 min

Charged, producent van de eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij Sessy, heeft een kapitaalinjectie van twee miljoen euro gekregen om de productie verder op te voeren. Vorig jaar installeerde de start-up ruim 2100 exemplaren, waardoor bijna de helft van alle Nederlandse thuisbatterijen op dit moment een Sessy is.

Charged is opgericht door Roeland Nagel en Twan Vooijs, twee techneuten die een bijdrage willen leveren aan de energietransitie. Omdat de meeste accu’s uit China komen en de kennis daarover dus niet in Nederland wordt opgebouwd, wilden zij een Nederlandse thuisbatterij bouwen. Daarnaast wilden ze consumenten de kans geven geld te verdienen met hun thuisbatterij, door die via slimme software op de elektriciteitsmarkt te laten handelen. In de zomer van 2022 hield Charged een succesvolle crowdfundingsactie, waarna de start-up begon met de productie van een kleine plug & play batterij, waarmee consumenten 5 kilowattuur stroom kunnen opslaan. Dat is genoeg voor het avond- en nachtverbruik van een gemiddeld huishouden.

Bizar jaar

Het eerste jaar kon het bedrijf de vraag nauwelijks bijbenen. Vorig jaar produceerde, verkocht en installeerde Charged ruim 2100 Sessy’s. Dat is bijna de helft van de naar schatting 5000 thuisbatterijen die Nederland op dit moment telt. De Sessy’s hebben samen een capaciteit van 10 megawattuur en een vermogen van 4 megawatt. ‘Dat is al genoeg om een vijfde van een gascentrale voor de productie van elektriciteit uit te zetten’, zeggen Nagel en Vooijs. ‘2023 was een bizar jaar. Hiermee hebben we de belofte van onze crowdfundingscampagne ingelost.’

Om verder te kunnen opschalen wilde Charged kapitaal ophalen. Dat heeft het bedrijf verkregen van de SmartHub Incubator Industry (SHII) die beide ondernemers ook al steunde bij de eerdere crowdfundingsactie. Het SHII is een groep (oud) ondernemers uit de Achterhoek die andere bedrijven en start-ups helpen met coaching, kennis en financiering. Dertien deelnemende ondernemers kopen nu voor 2 miljoen euro een minderheidsbelang aan aandelen in het bedrijf. Met dat geld kan Charged verder professionaliseren, investeren in nieuwe ontwikkelingen en de productie verder uitbouwen. “Wij geloven in dit bedrijf. Gezien de Hollandse aanpak van Charged in combinatie met het nut en de noodzaak van thuisbatterijen, staan we open voor verdere investeringen in de groei van dit prachtige bedrijf”, zegt voorzitter Iginio Voorhorst van de SHII.

Salderingsregeling

Met de batterij kunnen eigenaren hun eigen groene zonnestroom opslaan. Nu de salderingsregeling naar alle waarschijnlijkheid wordt afgebouwd – de Eerste Kamer beslist daar begin februari over – wordt opslag en gebruik van eigen stroom in een batterij nog aantrekkelijker. De thuisbatterij kan ook inspelen op de energieprijzen in combinatie met een dynamisch contract, zodat eigenaren er geld mee kunnen verdienen op de elektriciteitsmarkt. Omdat deze vorm van aansturing soms netcongestie verergert, werkt Charged met de Sessy ook aan slimme software voor congestiesturing. Energiebedrijven en netbeheerders zijn namelijk steeds vaker bereid geld te betalen als consumenten de batterij opladen op momenten dat er te veel groene stroom wordt opgewekt en er weinig vraag is en juist niet op momenten dat er al een grote vraag naar stroom is. Bijvoorbeeld tijdens de ochtend- of avondpiek. Dat voorkomt onbalans en congestie op het elektriciteitsnet.

De ruim 2100 Sessy’s zijn verspreid over heel Nederland verkocht en geïnstalleerd. Samen kunnen ze een heel netwerk vormen dat ingezet kan worden om dit soort netcongestie te bestrijden. Charged is bezig om hiervoor een zogeheten virtual power plant op te zetten. Dat is een online netwerk waarin alle eigenaren die mee willen doen via slimme software met elkaar worden verbonden. De batterijen kunnen dan lokaal het sein  krijgen om te laden of te ontladen. ‘Een grote batterij naast een zon- of windpark kan alleen op die plek de netcongestie bestrijden, wij zouden dat met ons netwerk in heel het land lokaal kunnen aanpakken’, zeggen Vooijs en Nagel.

Het online netwerk wordt sinds vorig jaar al op kleine schaal getest in de gemeente Ooststellingwerf, die in samenwerking met netbeheerder Alliander, Rabobank en Charged wil onderzoeken en testen hoe thuisbatterijen ingezet kunnen worden voor een groene energietransitie zonder netcongestie.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Hub Redactie
Hub Redactie

Gerelateerde artikelen